Spring naar content

Hulp voor naasten

Omgaan met iemand met een verslaving is niet eenvoudig. Als naaste heb je soms het gevoel in een doolhof te zijn beland. Hoe vind je voor jezelf hulp en steun?

Partners/familie van

Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen in je relatie met iemand met een verslaving? Heb je soms het idee dat je er alleen voor staat?

Tactus kan je advies en informatie geven. We kunnen je in contact brengen met andere partners. Ook is er speciaal hulpaanbod via Intact Herstel en Zelfhulp voor naasten. We kunnen je leren je partner/familielid te ondersteunen zonder jezelf te verliezen.

Kinderen van

Als één of beide van je ouders een verslaving heeft, komt er veel op jouw schouders terecht. Maar je hoeft er écht niet alleen voor te staan.

Tactus kan je in contact brengen met andere jongeren van ouders met verslavingsproblemen. We kunnen een luisterend oor bieden. We kunnen ondersteunen bij het opbouwen van een sterk sociaal netwerk en het ontwikkelen van sociale vaardigheden die je helpen zelfstandig verder te gaan.

Ouders van

Heb je vragen over het middelengebruik of mogelijk verslavend gedrag van je zoon of dochter? Heeft jouw kind een verslaving en heb je behoefte aan begrip, houvast en rust? Dan kan je terecht bij Tactus.

Tactus heeft verschillende hulpbronnen voor ouders die zich zorgen maken over het gedrag en middelengebruik van hun kinderen en een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Kennissen van

Merk je dat jouw buurman steeds meer en vaker drinkt en zichzelf niet meer verzorgt? Of ken je wellicht iemand die al een tijdje depressief is en met wie je geen contact meer kan leggen? In al deze en soortgelijke gevallen kun je een beroep doen op het team Bemoeizorg.

Het team is gespecialiseerd in het helpen van mensen met ernstige psychiatrische problematiek en/of verslaving die niet om deze hulp vragen.

Veelgestelde vragen

Hulpaanbod

Heb je vragen over jouw middelengebruik of die van een ander? Stel je vraag aan ons en wij denken met je mee.
Is je partner, ouder, kind of andere naaste in behandeling bij Tactus? Dan hebben we ook voor jou een ondersteuningsprogramma die zorgt dat je jezelf niet verliest.
Wil je in contact komen met lotgenoten? Intact organiseert zelfhulpgroepen voor mensen met een verslaving en hun naasten.
Heeft jouw partner, kind, ouder of andere naaste psychiatrische en/of verslavingsproblemen? Dan kun je als naaste misschien wel ondersteuning gebruiken van een familievertrouwenspersoon.

Lees meer

Intact organiseert zelfhulpgroepen en heeft een aanbod van herstelcursussen voor mensen die met hun herstel aan de slag willen en echte veranderingen willen in hun leven.

Lees meer

Activiteiten voor naasten

Wanneer je vader en/of moeder verslavingsproblemen heeft, kan hij of zij dat vaak niet goed uitleggen. Wil je dat begrijpen, zodat je er beter mee om kan gaan? Volg de ‘Alles op zijn KOPP’ training.
Heb je een broer of zus die problemen heeft met gamen, gokken, drank en/of drugs? Wil je hier meer informatie over en horen hoe anderen hier mee omgaan? Dan kun je bij ons terecht.
DJ MIK staat voor ‘De Jonge Mensen In Kracht’ en is een zelfhulpgroep voor, door en met jongeren tussen de 16 en de 28 jaar op diverse locatie van Tactus.

Ervaringsverhaal

Sylvie Spoelstra
Familie-ervaringsdeskundige Sylvie Spoelstra hield een TED-talk over haar ervaringen met haar dochter, die een verslaving heeft gehad. Vanuit haar ervaringsdeskundigheid ondersteunt ze andere naasten.

Lees meer