Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Nuchtere feestdagen
terug

Nuchtere feestdagen

10 december 2018

Op negenjarige leeftijd was Sinterklaas mijn grote held. Hij bracht samen met zijn pieten snoepgoed en cadeautjes naar alle andere kinderen en mij. Ik zei altijd: Als ik later groot ben, wil ik ook Sinterklaas worden.” Mijn moeder gniffelde altijd om mijn uitspraak.

Dan kom je op een leeftijd dat de Sint niet echt bestaat en de pieten geen cadeautjes door de schoorsteen gooien. Eigenlijk was ik best wel teleurgesteld in die goede man. Maar toen stond de Kerstman voor de deur: weer cadeautjes, gezellig met de familie bij elkaar met een glaasje ranja en chips; wat genoot ik daar toch van. 

Inmiddels zijn mijn eigen kinderen groot. Mijn oudste zoon is getrouwd en woont in Delft. Mijn jongste zoon is ook aan alcohol verslaafd, maar woont financieel gezien keurig op zichzelf. In mijn verslavingsperiode zei ik altijd: “Lieverd, ga je eigen gang, geen verplichtingen, het kost ook allemaal veel geld.” Natuurlijk probeerde ik mezelf zo op mijn manier een beetje in te dekken, want ik was toch dronken en zat vol met kalmeringstabletten.

Nu bijna drie jaar later ga ik nuchter door het leven en hebben de feestdagen een andere betekenis voor mij. Natuurlijk is het huis versierd en staan de oliebollen klaar voor degenen die binnen komen wandelen en ik heb ook zeker een sociaal leven. Mijn beste vriendin heeft een café en daar gingen we ook naar toe op oudejaarsdag, maar na een paar uurtjes had ik het wel gezien. De mensen om mij heen werden toch wat rumoeriger door de alcohol, gingen al iets wartaal uitslaan. Natuurlijk herken ik dat wel en inmiddels kan ik daar ook wel mee omgaan, maar ik zoek dan liever mijn rust weer op. Mijn eigen leven zonder alcohol.

Ik gaf mijn man (die inmiddels ook al een paar biertjes had genuttigd) aan dat ik naar huis wilde, ik bedankte mijn vriendin en haar man en wenste hun een fijne jaarwisseling en we gingen lekker naar huis. Mijn zoon kwam nog met zijn vriendin voor twaalf uur. Hij had de nodige drank ook al genuttigd, maar dan gedraag ik me gewoon (normaal komt hij niet als hij drank op heeft, dat hebben we afgesproken vanaf het begin dat ik gestopt was met drinken). Na het elkaar gelukkig nieuwjaar wensen heb ik hun netjes naar huis gebracht en zijn mijn man en ik nog even langs de buurtjes gelopen.

Het was rond half twee dat we naar bed gingen en weer met een voldaan gevoel. “Zo meid, dat heb je weer perfect gedaan!” En dan ben ik oprecht trots op mezelf.

Marian is midden vijftig en was in het verleden lange tijd verslaafd.

Deel dit bericht:


Reacties

Plaats reactie