Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > All in
terug

All in

29 oktober 2019Ik keek in de spiegel en wist niet wat ik zag. Van mijn lip tot aan mijn kin was alles opgezwollen. Ik leek op een slechte imitatie van Don Corleone in the Godfather. Eten ging haast niet meer. Ik kon mijn mond nog net zo ver open krijgen dat er een sjekkie in paste.
Die ik zelf niet meer kon draaien omdat ik nog steeds teveel trilde. Ik scheurde telkens onbedoeld het vloeitje kapot.

Maar gelukkig, zoals dat eigenlijk altijd mijn ervaring is geweest in klinieken, waren mijn groepsgenoten bereid om me daarmee te helpen. En niet alleen met het draaien van een sjekkie, maar met van alles. Door één jonge vrouw in het bijzonder werd ik vaak heel lief geholpen. Met haar goede hart vond ze het allemaal sneu voor me. Zo nu en dan stopte ze me zelfs stiekem koekjes toe. Inmiddels, door helaas aardig wat opnames, heb ik wel een paar eigenschappen ontdekt die voor veel verslaafden gelden. Behulpzaamheid is er daar absoluut één van.

Elke keer weer vind ik het fascinerend dat het toch altijd wel loopt met een groep. Natuurlijk, er zijn soms heftige confrontaties en er wordt veel over andere groepsgenoten gepraat. Ook wordt er tot in den treure over medicijnen en de slechte koffie gepraat.

Maar elke keer weer besefte ik dat je niet aan de buitenkant kunt zien hoe iemand is en wat diegene meegemaakt heeft en dat het dus eigenlijk - voor mensen die zo worden samengebracht – allemaal best goed gaat. Dan nog te bedenken dat er bij haast iedereen wel iets is wat continu aan ze vreet, dag en nacht. Schaamte en schuldgevoelens. Verstoorde relaties met kind, ouder, vrienden en noem maar op, (geen) huisvesting, geldproblemen, misbruik, gedoe met justitie... ik kan nog wel even doorgaan. De dingen die je gratis bij je verslaving krijgt.

"Ik had me niet voor niets laten opnemen; daarmee had ik gekozen voor het leven en niet voor de dood. Zo zwart-wit was het voor me".


Maar hoe lastig het ook zou gaan worden deze opname, ik had besloten dat ik zou doorzetten. Ook al moest ik hierheen gesleept worden.  Ik had me niet voor niets laten opnemen; daarmee had ik gekozen voor het leven en niet voor de dood. Zo zwart-wit was het voor me.

Dat hield in dat ik aan de slag moest en het leven dus ook een beetje leuk moest gaan maken. Ik had geen zin meer om levend dood te zijn, wat al helemaal het geval was mét drank. Tijd voor leven in de alcoholvrije brouwerij. Tijd om dat beeld in de spiegel aan te pakken zodat ik naar een andere versie van mezelf zou kunnen gaan kijken.

Tim van Kleef blogger

Tim van Kleef
(38) houdt van muziek, streetart en gitaar spelen. Hij blogt over zijn laatste lange opname bij Tactus voor een alcoholverslaving. Hiermee wil hij verslaving en hulp zoeken bespreekbaar maken. Hij droomt van ervaringsdeskundige worden, reizen en zichzelf verder ontwikkelen. Op 1 november is hij 11 maanden nuchter.

 

Deel dit bericht:


Reacties

 • Diepe Respect

  Erg knap!
  Door Arnaud, dinsdag 29 oktober 2019 | 18:09
 • Prachtig geschreven, houd vol!!
  Door Ingeborg , dinsdag 29 oktober 2019 | 18:53
 • Tim, je hebt mijn hele behandeling meegemaakt. Ik kwam later en ging eerder weg. Je was mijn maatje. Ik heb de verandering bij je mogen zizn en meemaken. Van de jongen die tekende tot de jongen die mee ging praten. Spreken is zilver, zwijgen veelzeggend, weet je nog? Je bent zo intelligent, en ik heb echt het idee dat je het nu ten voordele gebruikt! Straks op de 1e tik je de 11 maanden aan. Ik tel stiekem mee namelijk. Straks dikke mijlpaal. Een jaar nuchter. Ik kijk er nu al naar uit! Held! Ben trots op je!!
  Door Patrick Panman, dinsdag 29 oktober 2019 | 19:00
 • Supertrots op jou maatje! ❤ zo blij dat we beide al zo ver zijn gekomen als je indd ziet waar we vandaan komen ! In die 5 maanden heb ik zoveel steun in goede en minder goede tijden van jou gehad en zoveel gezelligheid zoals het 'shoppen' samen en dat terwijl we allebei eigenlijk zo verschillend zijn zo zie je dat een fijne groep je egt wel verder kan helpen!! 😘💯
  Door Fabienne, dinsdag 29 oktober 2019 | 20:03
 • Ik heb je vele malen zien komen en gaan. Deze keer was het anders, je maakte de keuze om te leven! Want zover was je heen, je had nog 2 keuzes over, het leven of de dood!
  Ik heb altijd geloof en vertrouwen in jou gehad en wist dat je het kon. Je moest het alleen zelf nog ‘even’ zien. Tim geniet er van en vier het leven!
  Door Lummy , woensdag 30 oktober 2019 | 05:56
 • Ik kan niet meer dan alleen hartstikke trots op jou zijn! Voorbeeld van vele, en zeer fijn om in de groep te hebben. We hebben veel van elkaar geleerd!
  Door Daniella, donderdag 31 oktober 2019 | 13:17
 • Dank jullie wel! Ik vind het een beetje raar/ongemakkelijk om er hier heel erg op in te gaan maar super, heel fijn om de reacties te lezen.
  Door Tim, donderdag 31 oktober 2019 | 14:12
 • Alweer een blog van jou met fantastisch bericht. Ik vind het geweldig om te lezen dat het goed met je gaat. Ik hoop nog veel van deze goede blogs van je te lezen!
  Door René, zaterdag 2 november 2019 | 08:29

Plaats reactie