Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Wie we zijn > Hoe denkt Tactus over...?
terug

Stigma en verslaving

08 februari 2018

Over verslaving bestaan nog veel misverstanden en vooroordelen in de samenleving. Vooroordelen zoals ‘verslaafd worden is je eigen schuld, ze doen het zichzelf aan, losers zijn het’ zorgen ervoor dat mensen met een verslaving vaak afgewezen, gemeden of buitengesloten worden. Wie een verslaving heeft, ervaart niet alleen de gevolgen van die verslaving zelf, maar ook van deze reacties. Dit proces noemen we stigmatisering.

Omdat verslaving vaak voorkomt in combinatie met andere psychische aandoeningen is er sprake van een dubbel stigma: negatieve reactie en afwijzing zowel als gevolg van de verslavingsproblematiek als vanwege de andere bijkomende psychische aandoening. Stigmatisering kan ernstige gevolgen hebben, zoals een verminderde kwaliteit van leven en welbevinden, een gevoel van schuld en schaamte en ook een verminderd gevoel van eigen kracht en regie. Daarnaast kan stigmatisering een barrière vormen bij de zoektocht naar een baan, een woning, en bij het aangaan van vriendschappen of relaties. Het kan deelname aan de samenleving belemmeren. Gebleken is dat dat het stigma dat aan mensen met een verslaving kleeft hardnekkiger en ernstiger is dan bij andere psychische aandoeningen, zoals depressie of schizofrenie.

Lees meer:

Factsheet Stigma en Verslaving (Verslavingskunde Nederland)
Infographic Wat doe je tegen stigma (Kenniscentrum Phrenos, Trimbos-instituut, Samen Sterk zonder Stigma en Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz)

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie