Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Handboek en casusboek voor groep LVB en Verslaving
terug

Handboek en casusboek voor groep LVB en Verslaving

Nieuws

01 november 2017

Mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) vormen een kwetsbare groep als het gaat om verslaving. Tijdige signalering van problemen en de juiste begeleiding vragen om specifieke kennis en ervaring. Die kennis en ervaring zijn nu gevat in het handboek en casusboek LVB en verslaving.

Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen een zo normaal mogelijk leven leiden. Ze komen net als ieder ander in aanraking met tabak, alcohol en drugs. Bij hen levert het gebruik daarvan echter extra problemen op, onder andere doordat ze de risico’s minder goed kunnen inschatten. Met hun verslaving komen ze bovendien vaker terecht in de forensische psychiatrie.  Extra reden hier goed op in te spelen.
Het Handboek LVB en verslaving en het bijbehorende casusboek brengen deze specifieke en complexe problematiek in kaart. Ze bieden een richtlijn voor het tijdig signaleren en behandelen van verslaving bij mensen met een LVB.

Handboek
In het handboek komen alle aspecten aan bod van middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB. Hoewel dezelfde mechanismen een rol spelen als bij verslaafden zonder een beperking, zijn de risicofactoren groter en verloopt de behandeling anders. De lezer krijgt daarom handreikingen en tips voor het aanpassen van beleid en methodieken. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan signalering en bespreken van gebruik, tot en met gedwongen opname. Ook komen actuele wettelijke regelingen en de voorwaarden rondom behandeling uitgebreid ter sprake.

Casusboek
Het casusboek is de praktische aanvulling op het handboek met praktijkvoorbeelden uit de LVB en verslavingszorg. De 34 casussen in dit boek, aangeleverd door een breed palet aan professionals, geven een inkijkje in de praktijk van alledag. Ze vormen een bron van herkenning en inspiratie voor iedereen die werkt met deze doelgroep. 

Beide boeken werden geschreven door Joanneke van der Nagel, Marion Kiewik en Robert Didden. 
Geinteresseerd? Handboek en Casusboek zijn te koop.

Deel dit bericht: