Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Terug in de tijd > Het ideaal van Piet Roorda
terug

Het ideaal van Piet Roorda

29 september 2017

In de jaren negentig komen nieuwe, klinische voorzieningen tot stand. Allereerst noemen we de Piet Roordakliniek; deze werd in 1998 door het IVON geopend in het huis aan de Jachtlaan in Apeldoorn waar jarenlang de Henriëtte Hartsenkliniek was gevestigd.

De naam van de kliniek werd ontleend aan de heer dr. P.A. Roorda. Hij was jarenlang gevangenisarts in Haarlem. In die hoedanigheid kwam hij in aanraking met veelal jonge verslaafden. Het was zijn ideaal hen buiten de gevangenis een behandeling te geven. In zijn tijd was er nog veel weerstand tegen dit idee.

De Piet Roordaliniek is voor drugsverslaafden die met justitie in aanraking zijn gekomen. Deze nieuwe voorziening paste binnen het beleid van de overheid om in de drugshulpverlening het ‘dwang en drang’-principe gestalte te geven in nieuwe voorzieningen. Dit beleid was in 1994 geformuleerd na groeiende onvrede onder de bevolking én de gemeentelijke overheden over de overlast die een kleine groep criminele drugsgebruikers gaf. Er kwam in korte tijd veel geld vrij voor (justitiële) verslavingszorg.

De Piet Roordakliniek startte als een experimentele kliniek waar verslaafde criminelen werden opgenomen die op een juridische titel een zogenaamde drangvariant werd opgelegd, met andere woorden ze konden zelf uitmaken of ze hun gevangenisstraf wilden uitzitten of een afkickprogramma volgen. Het programma bood de mogelijkheid werkervaring op te doen, - na afloop bestond de mogelijkheid een vervolgbehandeling te ondergaan. 

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie