Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Terug in de tijd > In het Buitencentrum leerde, woonde en werkte je
terug

In het Buitencentrum leerde, woonde en werkte je

17 november 2017

Het Buitencentrum is in 1975 opgericht door een aantal medewerkers van De Princenhof, één van de eerste drugshulpverleningsinstellingen in Amsterdam. In 1980 verhuisde men naar de oude pastorie met aangebouwde werkplaatsen aan de Waalbandijk in Beneden Leeuwen (Zuid-Gelderland). Jarenlang fungeerde dit als een zelfstandige woon-werkgemeenschap voor een klein aantal drugsgebruikers, die er kwamen afkicken, werken, leren en wonen met als doel een drugsvrij bestaan op te bouwen.

De basis voor de gemeenschap was de gedachte en de ervaring dat verslaafden hun onafhankelijkheid van middelen kunnen bereiken door mee te denken over de dagelijkse problemen. Door vervolgens mee te werken aan de oplossing ontwikkelen zij vaardigheden en van daaruit ontwikkelt zich eigenwaarde en een identiteit. Dat vormt de basis om weer zelfstandig deel uit te maken van de maatschappij. Om de op te lossen problemen zo eenvoudig mogelijk en zo praktisch mogelijk te houden werd gekozen voor een selfsupporting woon-werk en leefgemeenschap. Selfsupporting betekende zelf kaas maken, voor de eigen vleesproductie zorgen (schapen fokken). brood bakken, groenten verbouwen, meubels maken, het pand onderhouden, etc.

Cliënten kwamen zo op een natuurlijke manier hun onvermogen tegen. Sociale-, psychische- en scholingsachterstanden werden zichtbaar en bespreekbaar. Deze barrières werden met dezelfde energie en voortvarendheid aangepakt als de praktische problemen van de gemeenschap. Er gold: Jouw probleem is mijn probleem en iedereen, cliënten en medewerkers, nam zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar naar draagkracht. Zo ontstond een verrassende openheid in het bespreken van individuele problematiek. Vele extreem problematische verslaafden hebben op deze manier de weg gevonden naar scholing, werk en een eigen woonplek buiten het centrum.

In 1995, vlak nadat Het Buitencentrum getroffen was door ernstige overstromingen, nam het IVON de activiteiten van Het Buitencentrum over. In 2014 werden de activiteiten gestaakt en het pand verkocht door Tactus.

Deel dit bericht:


Reacties

  • Ik heb 2x in het Buitencentrum gezeten om van mijn heroineverslaving af te komen. Ik kan mij Saskia, Eddie en Anneke nog goed herinneren. Met Gijs de Jong had ik een haat liefde verhouding en ik was echt de enige niet. Ik vond hem een ruziezoeker met een alcoholprobleem. Het leukste vond ik de dieren, twee New Foundlanders,kippen en een kudde schapen. Alleen kon je niet alle verslaafden vertrouwen. Mijn pas nieuw voor 5000 gulden gekochte synthesizer werd "snachts gestolen door een verslaafde die er vandoor ging.
    Door Richard van Norde, dinsdag 17 december 2019 | 00:18

Plaats reactie