U bevindt zich hier: Home > Advies en Hulp > Jeugd en Jongvolwassenen > Jeugd en Jongvolwassenen

Jeugd en jongvolwassenen

Voorlichten en versterken eigen kracht
Kennis en inzicht zijn belangrijk als het gaat om voorkomen van problematisch middelengebruik. Wat is dit middel? Wat doet het? Wat zijn de risico’s? Deze bewustwording helpt jongeren bij het maken van keuzes. Via de website drankendrugs.nl kunnen jongeren informatie vinden en vragen stellen, maar ook filmpjes bekijken en testjes doen.
Kennis en inzicht zijn ook de ingrediënten van My Mind, voorlichtingen en Funlichting. In een individueel traject of in een groepsaanbod worden jongeren geïnformeerd, maar ook gemotiveerd tot verandering van gedrag.

Er op tijd bij zijn
Jongeren die beginnend problematisch gedrag vertonen, hebben soms een beetje bijsturing nodig. De jongeren ervaren zelf voordelen van het gebruik, maar de omgeving heeft last. Inzicht geven in het gebruik of gedrag is daarbij het uitgangspunt. Met behulp van bijvoorbeeld een zelftest krijgt zowel de jongere als de ondersteuner inzicht in het gebruik. Met het advies kunnen ze zelf eventuele vervolgstappen zetten.

Lichte hulp
Soms is alleen bijsturen niet genoeg en wordt er iets meer gevraagd om een jongere te ondersteunen. Met de Moti-4 onderzoekt de jongere samen met de preventiewerker kritisch zijn gebruik .

Specialistische hulp
Bij Tactus zijn er verschillende vormen van behandeling die aansluiten bij het middel van verslaving of de gedragsverslaving. Zo hebben we een specifieke cannabisbehandeling. 
Als er meer aan de hand is dan alleen gebruik, bijvoorbeeld een trauma of ADHD dan doen we vervolgonderzoek om de situatie goed in beeld te krijgen en starten vanuit daar verdere behandeling. Dat kan meervoudige verslavingshulp zijn die we eventueel in samenwerking met andere zorgverleners bieden. 

Als het nodig is, kan de ondersteuning worden uitgebreid met hulp voor het hele gezin. In deze systeemtherapie kijken we naar de samenhang van de problemen en vanuit daar naar oplossingen. Multidisciplinaire familietherapy (MDFT) is een intensieve hulpvorm die zich richt op de jongere, maar ook het gezin, school en sociale omgeving,