U bevindt zich hier: Home > Advies en Hulp > Jeugd en Jongvolwassenen > Kind van verslaafde ouder

Kind van verslaafde ouder

Als één of beide ouders verslaafd is, komt veel op de schouders van de jongere. Maar jongeren zijn veerkrachtig; ze hebben vaak de wilskracht en het vermogen om problemen zelf aan te pakken. Met de juiste begeleiding zijn ze in staat de juiste keuzes te maken. Kennis, een sterk sociaal netwerk en het ontwikkelen van sociale vaardigheden zijn hierbij van belang. Voor de jongere zijn er verschillende manieren om wat steun te krijgen.

Voorlichten en versterken eigen kracht
Op de websites drankendrugs.nl en drankjewel.nl is veel informatie te vinden over verslaving en over het leven met ouders met een alcohol- of drugsprobleem. Een specifieke vraag? Deze kan worden gesteld bij de helpdesk.
Het is voor jongeren goed om te praten, maar ook af en toe wat afleiding te hebben. Dat kan bij Talk ’n Joy. Hier wisselen serieuze gesprekken en leuke activiteiten elkaar af. De jongeren leren vaardigheden, bijvoorbeeld omgaan met emoties en het genieten van kleine dingen, om sterker in het leven te staan. Samen met andere jongeren die in dezelfde situatie zitten, werken ze aan veerkracht.
In een voorlichting krijgen jongeren tips over hoe ze kunnen omgaan met de situatie thuis. Alleen of met een groep andere jongeren. Bij funlichting combineren we de voorlichting met een leuke activiteit. 

Lichte hulp
Een week lang leuke dingen doen, maar ook met andere jongeren praten over wat je bezig houdt? Dat kan tijdens de Vakantieweek die elk jaar plaatsvindt.

De training Zwangerschap en verslaving geeft de professional tips en advies voor de begeleiding van vrouwen die zwanger én verslaafd zijn. In het verlengde hiervan kunnen tijdens de workshop ouderschap en verslaving tips verkregen worden die het ouderschap versterken voor verslaafde  ouders. Tot slot geven wij graag voorlichting over ons aanbod KVO.

Lees hier de meest recente nieuwsbrief