Behandeltraject
Aarzel niet, we helpen je altijd
Maak je je zorgen over jouw alcoholconsumptie of ander middelengebruik? Kun je jouw gok-, game- of eetgedrag niet onder controle krijgen? Stapelen de problemen zich op, thuis, op werk/school, met vrienden? Aarzel niet en neem contact op.
Om een behandeling daadwerkelijk te starten, heeft Tactus een verwijzing van jouw huisarts nodig. Dan vergoedt jouw zorgverzekeraar de behandeling.
Zodra we de verwijsbrief hebben ontvangen van jouw huisarts, nemen we telefonisch contact met je op voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek. Mogelijk heb je dan wel een zogeheten ‘patiëntenbericht’ van jouw huisarts ontvangen. Hierop kun je ook lezen dat Tactus contact met je op zal nemen.
Wil je weten óf en hoelang er een wachttijd is voor de intake en behandeling, kijk dan bij de wachttijden overzicht.
Liever geen huisarts?
Wil je je graag aanmelden maar vind je het moeilijk om naar jouw eigen huisarts te gaan voor een verwijzing? Of wil je eerst wat meer informatie of advies? Neem dan contact met ons. Dan zoeken we samen naar een oplossing!
Hulp bij een crisissituatie?
Ook in een crisissituatie kun je contact opnemen met een huisarts. Indien nodig zal de huisarts contact opnemen met Tactus. Buiten kantoortijden, kun je contact op nemen met de dichtstbijzijnde Huisartsenpost (HAP).
Veelgestelde vragen
Het fenomeen verslaving is van alle tijden. Alcoholisme, drugs- en seksverslaving bestaan al zo’n beetje sinds mensenheugenis, maar ook relatief nieuwe vormen van verslaving zoals obsessief gamen en internetten zorgen voor grote problemen.
Maar eigenlijk komen alle vormen van verslaving op hetzelfde neer: een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een gewoonte of een stof. Het zorgt voor steeds kortere perioden van gelukzaligheid die de verslaafde in een steeds dieper dal brengen.
In het filmpje Nuggets op Youtube wordt getracht de werking van een verslaving op een simpele, maar toch confronterende wijze te illustreren.
In de hoofdrol zien we een kiwi-vogel met een voorliefde voor magische goudklompjes die hem naar hogere sferen doen stijgen. Deze klompjes worden meer en meer een obsessie, en het gelukzalige gevoel wordt korter en korter. Uiteindelijk wordt de wereld om de kiwi heen steeds grauwer, en vindt hij zichzelf aan het einde van het filmpje alleen in het donker…
Iemand heeft een verslaving als hij of zij ergens emotioneel of lichamelijk afhankelijk van is.
Wat is emotionele afhankelijkheid bij verslaving?
Bijna alle soorten verslaving zorgen voor emotionele afhankelijkheid. Hier is sprake van wanneer iemand:
- de hele tijd denkt aan de verslavende gewoonte, en bijna nergens anders aan.
- het gevoel heeft het gebruik nodig te hebben.
- depressief te zijn wanneer hij/zij stopt iemand met de middle of gedrag.
- interesse verliest in werk, familie en hobby’s.
- vrienden en het respect van omgeving kwijt raakt en dit hem/haar bovendien steeds minder interesseert.
Wat is lichamelijke afhankelijkheid bij verslaving?
Wanneer iemand steeds meer van het middel nodig heeft om hetzelfde effect te krijgen. Dit heet gewenning. Wanneer iemand ziek wordt als hij/zij stopt met gebruiken noemen we dit ontwenningsverschijnselen.
Drugs en medicijnen zorgen bijna altijd voor lichamelijke afhankelijkheid. Maar ook andere verslavingen kunnen lichamelijke afhankelijkheid geven. Dat komt doordat er bij verslaving een stofje in de hersenen komt dat een kick geeft. Stopt iemand met de verslaving, dan mist hij/zij dat stofje. Het maakt niet uit wat voor verslaving het is. Als een gokverslaafde stopt, krijgt hij/zij ook echte ontwenningsverschijnselen.
Je huisarts kan je aanmelden voor een behandeling bij Tactus. Neem daarom contact op met je huisarts. Uiteraard kun je ons ook eerst bellen of met ons chatten voor advies.
Ben je in behandeling bij Tactus en beland je in een crisissituatie? Je hebt een crisissignaleringsplan waarin is vastgelegd wie je kunt bellen bij een crisis. Kun je die niet vinden? Neem dan contact op met je behandelaar via 088 382 28 87.
Ben je niet in behandeling bij Tactus en heb je acuut hulp nodig? Bel dan met je huisarts of buiten kantoortijden met de dichtstbijzijnde Huisartsenpost (HAP).
Wat goed dat je contact opneemt. Het is het beste om contact met je huisarts op te nemen. Hij/zij kan je bij Tactus aanmelden.
Als je jonger dan 16 jaar bent, zijn wij wel wettelijk verplicht om je ouders te informeren dat je in zorg bent. Dit doen we echter nooit zonder je medeweten doen en op deze regel zijn uitzonderingen mogelijk. Ook kunnen er met jou afspraken gemaakt worden over wat je wel of niet wilt dat je ouders te weten komen over jouw contact met Tactus.
Ben je ouder dan 16 jaar dan staat het je vrij om je eigen hulp te zoeken, wat betekent dat je ouders het niet per se moeten weten.
We zijn er voor mensen met problemen op het gebied van alcohol, drugs, medicijnen, gamen en gokken. Ook bieden we hulp bij eetproblemen.
Voor meer informatie over verschillende soorten verslavingen ga naar de Verslaving? pagina.
Informatie over hoe je je patiënt of cliënt kan aanmelden en andere nuttige informatie kun je vinden op onze webpagina voor Verwijzers.
Stel voor om samen hulp te zoeken voor de verslavingsproblemen. Je kunt samen naar de huisarts gaan om hulp te vinden.
Zorg ervoor dat je niet continue verwijten maakt maar je kunt wel duidelijk aangeven wat je van diegene verwacht.
Neem afstand op het moment dat het teveel wordt of als hij/zij niet mee wilt werken. Het is niet de bedoeling dat jij ook in een neerwaartse spiraal beland.
Werk samen toe naar de professionele hulpverlening. Je kunt ons bellen of met ons chatten voor tips en advies. Wij staan je graag te woord.
Tactus wordt in 2024 rookvrij. Sommige locaties zijn al geheel rookvrij, andere locaties zijn dat (nog) niet. Wat rookvrij betekent verschilt ook per voorziening (kliniek, poli, wonen). Informeer bij de locatie naar de stand van zaken.
De eigen bijdrage GGZ is per 2013 afgeschaft. Voor klinische opnames en eerstelijnszorg moet mogelijk nog wel een eigen bijdrage worden betaald. Heb je hier vragen over? Dan kun je het best contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar.
Voor de zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder. De hoogte van dit eigen risico verschilt per jaar. Het verplichte eigen risico in 2020 is € 385,- Dat wil zeggen dat je in 2020 de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen, de overige zorgkosten worden door de zorgverzekeraar betaald. Het eigen risico geldt voor alle zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Daarnaast is het ook mogelijk om bij uw zorgverzekeraar voor een hoger eigen risico te kiezen, het aanvullende eigen risico. Word je verwezen door reclassering, dan zijn er afwijkende normen. Vraag je behandelaar voor meer informatie.
Contact met Tactus
Chat of bel met een expert
Je kunt vrijblijvend chatten met een deskundige. Onze chat is iedere werkdag van 13 tot 17 uur open. Rechtsonder vind je de knop om de chat te starten.
Je kunt ons ook tijdens kantooruren bellen voor advies.
088 382 28 87Informatie aanvragen
Je kunt ons ook mailen als je vragen hebt of op zoek bent naar specifieke informatie. Gebruik hiervoor ons contactformulier.