Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Een fijn gesprek. En waarom huisartsen moeten verwijzen naar de verslavingszorg
terug

Een fijn gesprek. En waarom huisartsen moeten verwijzen naar de verslavingszorg

12 september 2017

“Mijn vader slaapt al anderhalf jaar beneden op de bank, omdat hij elke avond te dronken is om de trap naar boven op te gaan.” Dat is zo ongeveer de aanhef van het telefoontje dat ik krijg van de volwassen dochter van deze man.

Dochter woont al jaren niet meer thuis, maar moet met lede ogen aanzien hoe haar moeder niet bij machte is verandering in de situatie te brengen. Het gaat al tien jaar langzaam achteruit met vader en de laatste jaren gaat het snel van kwaad tot erger. Ze schetst het bekende beeld van de verstopte, lege en volle, drankflessen; het onbegrepen, leeg en waardeloos voelen. 

Het gaat om een ondernemer uit een heel klein dorp. De zaak is op sterven na dood en de vechtlust van de familie ook. Dochter had een tijd geleden moeder zover gekregen naar de huisarts te gaan. Dit had geleid tot een verwijzing voor vader naar een psychiatrische instelling. Waarom niet naar de verslavingszorg vroeg ik mij verbaasd (in mijn hoofd) af?

Ik spreek een tijdje met dochter geef haar tips en adviezen,  en zet haar op het pad van een verwijzing naar de verslavingszorg. Voor haar vader, maar ook voor haarzelf en haar moeder. Het is belangrijk dat ook naasten de juiste zorg en aandacht krijgen. Ik druk haar op het hart dat wanneer vader niet wil  zij opnieuw contact met mij opneemt, omdat we dan misschien wel vanuit bemoeizorg wat kunnen. “Wat een fijn gesprek, ik voel me echt gesteund”, zegt ze. Graag gedaan, zeg ik en ik noteer in mijn agenda dat ik weer eens een ronde langs een aantal huisartsen ga maken om met hen te praten over verwijzen naar de verslavingszorg.

Karlijn de Groot is preventiewerker bij Tactus Verslavingzorg

Deel dit bericht:


Reacties

  • Mijn expartner is inmiddels overleden. Maar wat had ik het fijn gevonden om naar een praatgroep te gaan voor partners. Ik had er geen idee van dat deze bestonden. Ik moest het zelf doen, met vrienden en betrokkenen...
    Door Esther Scholten, woensdag 13 september 2017 | 19:21

Plaats reactie