Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Free the spirit!
terug

Free the spirit!

13 juni 2017

In mijn werk als geestelijk verzorger richt ik mij binnen Tactus vooral op het thema spiritualiteit en verslaving. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder spirit geen leven en spiritualiën bieden alleen maar even respijt (en zelfs dat vaak al lang niet meer).

Spiritualiteit beschouw ik als dat wat de mens ten diepste beweegt, wat hem of haar in gang zet, betekenis geeft, inspireert en als voedsel voor de ziel is. Ieder mens is spiritueel, maar niet iedereen is zich daar even bewust van. Wanneer je verslaafd bent is het ‘voedsel voor de ziel’ vaak ver te zoeken. Je bent letterlijk slaaf van het middel geworden en het hele leven draait alleen nog maar daarom. Dat is de dood in de pot voor spiritualiteit. Bij het herstellen van verslaving kan de zoektocht naar spiritualiteit die bij jou als mens past veel betekenen.

Bijvoorbeeld  het zoeken naar nieuwe inspiratiebronnen, je verbinden met je eigen kracht en je leven opnieuw betekenis geven. Dat is beslist geen zweverig gedoe, maar hard werken! Want het betekent afscheid nemen van het negatieve zelfbeeld en de kortdurende behoeftebevrediging en jezelf trainen in het vergroten van je draagkracht door in spiritueel opzicht te ontwikkelen en te groeien. (Opnieuw) verbinding te zoeken met je naasten, te zoeken naar wat voor jou houvast biedt, wat belangrijke waarden voor jou zijn en hoe je dit in de praktijk wilt brengen, onbekende paden gaan en daarmee je perspectief vergroten. En jezelf daarmee de ruimte geven om te groeien als mens, je geest vrij te laten en te worden wie je bent. 

Zo had ik een cliënt die elke dag een fiks aantal kilometers ging fietsen, zonder vooraf geplande route. Hij herstelde fysiek, genoot van wat hij onderweg zag en leerde weer en wind te waarderen. Of een andere cliënt die voor het eerst een kerkdienst bijwoonde ook al was hij atheïst en zich verwonderde over de rust en bezieling die het hem gaf. Iemand die intensief yoga ging beoefenen en beter contact kreeg met zijn lichaam en geest. Een ander die tijdens de cursus Schrijfzin op zoek ging naar haar innerlijke rijkdom en verhalen ging schrijven die ze zelf ook illustreerde en daarmee haar vroegere creativiteit hervond. Of de vrijwilliger, voormalig cliënt, die bij het woord spiritualiteit in eerste instantie de kriebels kreeg, maar nu enthousiast in themagroepen meedraait en zijn eigen ervaringen als verslaafde van betekenis laat zijn voor anderen.

Zeker, de verslaving trekt soms nog steeds en blijft een valkuil. Maar inmiddels is er dan heel wat meer goede grond om die kuil op een zinvolle manier te vullen. Weg met de spirituele armoede! Free the spirit!

Cisca Terlouw is geestelijk verzorger bij Tactus
Cisca Terlouw

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie