Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Blog > Goede zorg 100% maatwerk
terug

Goede zorg 100% maatwerk

27 juni 2017

Een tijd geleden las ik een interview met Philippe Delespaul, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en expert op het gebied van innovaties in de GGZ. Hij voorspelde dat klinieken zeldzaam gaan worden en plaats gaan maken voor 100% maatwerk in de vorm van FACT teams die integrale zorg bieden. Dat intrigeerde mij en toen ik op ons intranet las dat hij bij Tactus hierover een presentatie kwam geven, aarzelde ik geen moment en meldde me aan om Delespaul te horen spreken over zijn visie op de toekomst van de GGZ.

Volgens Delespaul kent 44% van alle mensen een periode in zijn leven waarin het functioneren wordt belemmerd door een psychisch probleem. “Dat is bijna de helft van de bevolking. Normaliseren zou alleen al in dat opzicht veel logischer zijn dan stigmatiseren. Belangrijk is dat psychopathologie geen identiteit is, maar een kwetsbaarheid die periodiek problematisch kan zijn.” Vanuit dit uitgangspunt pleit Delespaul die tevens een van de grondleggers is van ‘De Nieuwe GGZ’, voor zorg die voortdurend meebeweegt met álle behoeftes van cliënten op ieder moment.

Zorg is tot op heden te aanbodgericht en te bureaucratisch. “Het stellen van een diagnose is niet de enige weg naar herstel. Herstelprocessen verlopen grillig en op verschillende levensgebieden tegelijk”, aldus Delespaul. Dit vraagt om een multidisciplinaire en meerdimensionale aanpak. FACT-teams, die we bij Tactus ook kennen, zijn multidisciplinaire, breed onderlegde teams van meestal 8 hulpverleners die mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen behandelen waar het nodig is, op de plek waar ze het meest kunnen betekenen: in het normale leven, bij mensen thuis.

Uit een analyse van Delespaul zouden we minstens 1000 van dit soort teams nodig hebben, willen we de groep mensen in psychische nood in Nederland goed bijstaan. Nu zijn teams overbelast en cliënten krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Volgens Delespaul is het aantal verwarde mensen niet toegenomen, zoals in de media en de politiek wordt beweerd, maar valt deze groep door ontbrekende zorg vaker terug in psychische nood. “Door het tekort aan teams ben je niet in staat te investeren in herstel van mensen waardoor ze weerbaar worden”.

Delespaul voorspelt dat alle hulp straks wordt geboden vanuit FACT-teams (1 team per 15.000 inwoners); teams waarin alle partijen samenwerken. Van UWV tot woningbouwvereniging, van gemeente tot kredietbank. “Samenwerking gebeurt vanzelf als je elkaar dagelijks treft. Als een cliënt behandeling nodig heeft, dan komt de behandelaar bij hem thuis en neemt deze tijdelijk deel aan het FACT-team. En als iemand toch moet worden opgenomen, dan gaat er een begeleider vanuit het FACT-team mee naar de kliniek.” 

Volgens Delespaul is er geld genoeg voor deze manier van zorg, als we de € 7 miljard die er landelijk beschikbaar is voor GGZ anders verdelen. “In Zuid-Limburg zijn we gestart met drie proeftuinen voor deregulering. We willen de budgetten van alle partijen op één hoop gooien. We steken het geld niet langer in bureaucratie en bedden, maar in professionals.”

Ook is hij is er op tegen dat de GGZ zich terugtrekt uit de Eerstelijns GGZ. De eerstelijn is niet in staat, zo zegt hij, om adequaat met psychiatrische problematiek om te gaan; zelfs al is hij enkelzijdig. Wanneer je mensgerichte zorg biedt, moet je integraal denken en blijft de eerstelijns GGZ ook een zaak van de specialisten. Je hebt huisartsen en POH-ers nodig als strategische netwerkpartner met wie je als specialist een persoonlijke relatie onderhoudt”.

Omdat deze nieuwe professionele identiteit ondersteund moet worden door financiers en de politiek, vraag ik hem of er ook gelobbyd wordt. Dit mag zeker in Nederland nog veel meer gebeuren. De politiek is niet op de hoogte van de dagelijkse praktijk en ziet daarom niet dat er te weinig wordt geïnvesteerd in de ambulantisering terwijl er wel minder bedden beschikbaar zijn.

*Delespaul sprak tijdens een refereerbijeenkomst van de vakgroep Psychologen van Tactus op 20 juni 2017.

Jeannette Ooink is communicatiespecialist bij Tactus

Deel dit bericht:


Reacties

Nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie