U bevindt zich hier: Home > Over Tactus > Onderzoek bij Tactus > Breindebaas

Breindebaas

Breindebaas app

Recentelijk heeft er een pilotonderzoek naar de Breindebaas app plaatsgevonden. Deze app is ontwikkeld als variant op de reeds bestaande, bewezen effectieve computerversie van de training. Deelnemers die hebben deelgenomen aan de computervariant laten positieve resultaten zien bij het overwinnen van een alcoholprobleem. Omdat de huidige trainingen alleen nog maar toegankelijk waren via de computer is er een app variant ontwikkeld.

Het doel van de app is om de onbewuste processen die een alcoholverslaving in stand houden te doorbreken door herhaaldelijk te trainen. De training bestaat uit sessies die 5-10 minuten duren en die twee keer in de week gevolgd dienen te worden. Tijdens één sessie worden 100 foto’s weergegeven van niet-alcoholische dranken en alcoholische dranken waarbij niet-alcoholische dranken met een ‘swipe-beweging’ naar jezelf toe moeten worden gehaald en de alcoholische dranken van jezelf af moeten worden ‘ge-swiped’.

Uit onze pilot naar de app blijkt dat er veel animo is voor de Breindebaas app. In de onderzoeksperiode hebben zich gedurende 10 dagen ruim 1200 deelnemers aangemeld om de app te gaan gebruiken.

Deelnemers zijn erg tevreden over de Breindebaas app. Ze geven aan dat de app hen goed helpt in de strijd tegen alcohol. Een paar quotes ter illustratie:

‘Ik word me eindelijk weer bewust als ik weeeeeer een glas wijn wil inschenken. Ben intussen deels op alcoholvrij drinken overgestapt.’

‘Het is een speelse manier om je alcoholprobleem onder ogen te zien. En een activator om er misschien iets aan te doen.’

De resultaten na afloop van de training laten zien dat deelnemers minder zijn gaan drinken: een afname van bijna 8 glazen per week. Drie maanden later blijkt dat de alcoholconsumptie nog verder is afgenomen, deelnemers drinken dan ruim 10 glazen minder dan bij aanvang.

Op basis van de pilot resultaten komen tevens twee belangrijke verbeterpunten naar voren. Dat is als eerste het afstemmen van de afbeeldingen op het individu, zodat deelnemers hun eigen favoriete drankjes kunnen selecteren en er dus een persoonlijke training ontstaat. Daarnaast wordt gepleit voor het toevoegen van spelelementen om deelnemers meer uit te dagen en stimuleren de training te blijven volgen.  Momenteel wordt gezocht naar financiering om deze verbeterpunten door te kunnen voeren. 

De app kan nog steeds gebruikt worden. De Breindebaas app kan via de Play Store of App Store worden gedownload (onder de naam ‘Breindebaas’) met toegangscode 0298. Om de app te kunnen downloaden is minimaal iOs versie 8 of Android versie 4.3 nodig.