Wanneer ga jij aan de slag met je gebruik of gedrag?
- Gebruik jij meer middelen dan je lief is?
- En wil je meer controle of zelfs stoppen?
- Op een toegankelijke manier en in je eigen tempo?
Met Tacton 100% online krijg je grip op je leven, gebruik en gewoontes.
Je leven in balans
Als je vaak een bepaald middel gebruikt of terugkerend gedrag vertoont noemen we dat een verslaving. Dit is een ander woord voor een gewoonte waarmee je niet makkelijk kunt stoppen. Met Tacton ontdek je wat nodig is om hier grip op te krijgen. Je werkt in een volledig online programma aan het voorkomen of verhelpen. In je eigen tempo, op een toegankelijke manier en op die momenten dat het jou uitkomt. Zo krijg je je leven, gebruik en gewoontes weer in balans.
Tacton is de digitale polikliniek van Tactus Verslavingszorg. Tactus 100% online, dat is Tacton!
100% online: zelfstandig met support
Online werken aan je verslaving kent veel voordelen. Je krijgt een traject op maat. En je werkt in je eigen tempo en in je eigen omgeving. Heb je al eens een poging gewaagd? Met support van Tacton lukt het je eerder om daadwerkelijk te stoppen dan wanneer je geen hulp krijgt. Voorkom dat het verder uit de hand loopt en grijp op tijd in. Dan zit je snel weer goed in je vel.
Ondersteuning op maat
Na je aanmelding nemen we contact met je op voor het plannen van een online intake. De online intake bestaat uit een online vragenlijst en een persoonlijk gesprek via beeldbellen. Zo bepalen we het traject dat het beste bij jou past. Dit baseren we op onze beproefde behandelmethode, studies en ervaringen.
Zodra de verwijsbrief van je huisarts bij ons binnen is, ga je met jouw maatwerk programma aan de slag. Via het e-health platform houdt een van onze behandelaren je vorderingen in de gaten. Je krijgt reactie op je opdrachten en bespreekt je voortgang in gesprekken via beeldbellen. En als blijkt dat je onvoldoende gebaat bent bij een 100% online behandeling, dan adviseren ze je over een meer geschikte vorm van hulp.Wat kun je verwachten?
Je traject bestaat uit twee fases. Allereerst breng je via een dagboek en via opdrachten je gebruik in kaart en bepaal je jouw doelen. Zo worden patronen zichtbaar. Belangrijk is dat jij bepaalt welk doel je wil behalen: wil je stoppen of alleen minderen?
In de tweede fase werk je aan gedragsverandering. Je leert je gedrag te herkennen en onderzoekt alternatieven. Zo ervaar je dat het ook anders kan. In deze fase kijk je ook naar verleidingen na je behandeling. Zo voorkom je terugval in oude gewoontes.
Specialist in verslavingszorg
De expertise van Tactus, één van Nederlands grootste organisaties in verslavingszorg is ook online beschikbaar. Geschikt voor iedereen die 18 jaar of ouder is en wil werken aan zijn gebruik of gewoonte.
Ruim 1.500 Tactus-medewerkers zetten zich elke dag in om jongeren en volwassenen te helpen bij het aanpakken van hun verslaving. Hun zorg richt zich altijd op de kracht en mogelijkheden van mensen. Om naast de huidige behandelmogelijkheden op locatie nu ook een volledig online zorgprogramma aan te bieden is Tacton 100% online ontstaan.
Ervaringsverhalen
Lees wat andere mensen met een verslavingen en hun naasten hebben meegemaakt. Juist ervaringsdeskundigen hebben kennis van factoren en ervaringen die herstel kunnen bevorderen én belemmeren.
Meld je aan
Aanmelden gaat via het e-health platform van Tacton. Na invullen van een vragenlijst krijg je toegang tot je online account en kun je beginnen met de welkomstmodule. Zodra de verwijsbrief van je huisarts bij ons binnen is, kun je met het verdere programma aan de slag.
Methodiek
In de internetbehandeling staat het persoonlijk contact tussen hulpvrager en hulpverlener voorop. Naast de persoonlijke situatie focussen we ook op meer inzicht in en kennis van de problemen, en hoe hierin verandering is aan te brengen.
Hierbij maken we gebruik van CGT-cognitieve gedragstherapie- en motiverende gespreksvoering. Voor de behandeling van verslavingsproblematiek zijn deze technieken inmiddels al in veel verschillende onderzoeken effectief gebleken.
De hulpvrager oefent om het geleerde in de praktijk te brengen. Aan het einde van de behandeling is hij gestopt of geminderd met gebruik en heeft hij vaardigheden geleerd om terugval in oude patronen te voorkomen. Het doel van de behandeling is gedragsverandering te bewerkstelligen en het bereikte resultaat vast te houden.
De rol van Naasten
Omgaan met iemand met een verslaving is niet eenvoudig. Als naaste heb je vaak een machteloos gevoel. Wat kun je doen?
Voor Verwijzers
Ben je huisarts en heb je een patiënt met een beginnend, enkelvoudig verslavingsprobleem met bijvoorbeeld alcohol, cannabis of benzodiazepinen?
bewezen effectief
Maar liefst 7 op de 10 cliënten heeft positief resultaat behaald bij online behandeling van hun alcoholverslaving. Dat heeft eerder onderzoek van Tactus en de Radboud Universiteit Nijmegen Onderzoek aangetoond. En ook bij mensen met een eetverslaving zijn aantoonbaar goede resultaten behaald. Met name bij degenen met de diagnose ‘eetbui-stoornis’ (binge eating disorder) namen de eetproblemen beduidend af.
Veelgestelde vragen
Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet.
Contact
Mocht je ondanks alle informatie op de website toch nog een vraag hebben, neem dan contact met ons op.