Spring naar content
Werken bij

“Cliënten verbazen me nog steeds. In positieve zin”

8 oktober 2024
Jasper: Ik probeer het vertrouwen te winnen van een cliënt. Dat doe ik vanuit de behandelvisie die we in de kliniek omarmen: we werken vanuit relationele veiligheid en zetten schematherapie in.

Een carrière in het ziekenhuis, op de crisisafdeling, op de ambulance of op de Intensive Care. Dat was ooit de reden voor Jasper (36) om te starten met de opleiding hbo Verpleegkunde. Tijdens zijn eerste stage merkte hij dat de hiërarchie in het ziekenhuis niet bij hem past. Een volgende stage in de psychiatrie greep hem wél. Toch merkte hij dat hij meer energie kreeg van het praten met de patiënten dan van het medische gedeelte van de functie. Na zijn hbo-studie koos hij daarom voor de premaster en master psychologie. Een schot in de roos: Jasper voelt zich als een vis in het water in de psychiatrie. Hij heeft de afgelopen jaren de nodige werkervaring opgedaan in de psychiatrie en de verslavingszorg. Ook heeft hij de GZ-opleiding gevolgd. Toen een studiegenoot uit deze opleiding hem vertelde over het werken in de Piet Roordakliniek, werd zijn interesse gewekt. Hij keek een dag mee met die studiegenoot en het leek hem wel wat. Inmiddels werkt hij 1,5 jaar in de forensische verslavingskliniek in Zutphen. 

Jasper: “Ik ben als regiebehandelaar gekoppeld aan 1 afdeling, met 10 cliënten die gemiddeld 6 tot 9 maanden verblijven in de kliniek. Ik zie hen regelmatig. Tijdens individuele gesprekken, maar ook als ik op de afdeling kom. In de kliniek verblijven mannen met verslavingsproblematiek en delictgedrag.

Cliënten zijn vaak al meerdere hulpverleners tegengekomen in hun leven. Ik probeer het vertrouwen te winnen van een cliënt. Dat doe ik vanuit de behandelvisie die we in de kliniek omarmen: we werken vanuit relationele veiligheid en zetten schematherapie in. Het opbouwen van een relatie, maar ook het begrenzen en het inzetten van interventies doen we op basis van schematherapie. Bij het begrenzen doen we dat ook vanuit (behoud van) de relatie.

Ik ben als regiebehandelaar gekoppeld aan één van de zeven afdelingen. De samenwerking met de teamleider, vanuit duaal leiderschap, en het team van agogen en begeleiders is heel waardevol. We gaan samen met casussen aan de slag, zetten beleid uit. We bieden zorg op maat, volgen niet klakkeloos de protocollen. Wanneer er bijvoorbeeld een geweldsincident is, wat niet vaak voorkomt, kijk je naar de context en wat nodig is voor de cliënt en de omgeving. Je hebt dus speelruimte binnen het behandelkader. We zijn er goed in om ruimte te zoeken binnen de regels. Dat kan alleen als je cliënten kent. Hier besteden we dus veel tijd aan.

Wat werken in de Piet Roordakliniek interessant maakt? Het is een hectische kliniek. De doelgroep wil snel. Vindt het vaak moeilijk om te verdragen. Dat zorgt ervoor dat dagen soms heel chaotisch kunnen verlopen. Ik vind dat positief, maar je moet er wel tegenkunnen. Flexibel zijn. Soms heb je een goed gesprek met een cliënt, en de volgende dag is hij ineens weg. Dat maakt het uitdagend. Er zijn rustige weken met een fijne sfeer, maar dat kan snel omslaan. Cliënten blijven me verbazen. In positieve zin.

Mijn werk of een specifiek gesprek kan pittig zijn. Ik word niet altijd aardig gevonden. Door de cliënten word ik soms gezien als boeman, die dingen bepaalt voor hen. Het is belangrijk dat je dit niet persoonlijk opvat. Het ziet als onderdeel van de problematiek. Fysiek voel ik me nooit onveilig, maar we houden elkaar als collega’s wel altijd op de hoogte wie er in de gang (met de behandelaren) aanwezig zijn. We sparren veel met elkaar. Er is veel ruimte om te vertragen en er zijn altijd collega’s om mee te denken. Ik vind het heel fijn dat het erover kan gaan als je iets lastig vindt. Dat moet ook wel in dit werk.

Meer weten?

Ben je benieuwd of het werken in onze forensische verslavingskliniek, de Piet Roordakliniek, wat voor jou is? Bekijk snel de vacature: Forensisch regiebehandelaar (uren en contractvorm in overleg) | Tactus Verslavingszorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Zeven jaar geleden maakte Dorine de overstap van de gehandicaptenzorg naar de verslavingszorg, gedreven door haar wens om zich meer te richten op de behandelzijde en een betere toekomst voor cliënten te creëren. Vanuit het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC) gaat ze aan de slag op de klinische behandelafdeling.
  • Tactus in Beeld
Onze Intensieve Behandelkliniek in Zutphen is onlangs voorzien van een aantal prachtige schilderingen vol kleur. De kunstwerken zijn gemaakt door Patrick van Kranenburg, in het verleden is hij zelf in behandeling geweest bij Tactus.
  • Werken bij
Het leukste aan mijn werk is zonder twijfel het cliëntencontact. Het is mooi om te zien hoeveel vooruitgang mensen kunnen boeken, vooral wanneer je hen ziet binnenkomen op de detox-afdeling, en na vier maanden ziet vertrekken als heel andere personen. Die transformatie blijft me telkens weer raken.