Eindrapport: Detox monitor
Al jarenlang zijn we bij Tactus stap voor stap onze ambulante detox aan het verbeteren. Middels Project Ambulante Detox (PAD) is er afgelopen jaren een werkwijze ontwikkeld met allerlei ondersteunende documenten om teams in staat te stellen de ambulante detox zo goed mogelijk uit te voeren. Ook zijn de predetox, e-health, beeldbellen en inzet van ervaringsdeskundigheid geïntroduceerd.
De kennis hiervoor is niet uit de lucht komen vallen, maar is resultaat van samenwerking met onze collega instellingen van het NISPA. Alle deelnemende instellingen hebben meerdere keren om tafel gezeten om hun best practice kennis te delen met elkaar. In 2019 zijn de onderliggende processen en methoden in kaart gebracht middels een benchmark. Daardoor is er overeenstemming gekomen over wat er belangrijk is bij een ambulante detox. En daarnaast was er de overtuiging dat er veel meer ambulant mogelijk is, wanneer je de client maar goed voorbereid en het team ervaren is.
Aanbevelingen voor de praktijk
De volgende stap was om deze kennis meer grond te geven en te onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek. De volgende jaren hebben de verschillende instellingen data verzameld door vragenlijsten bij te houden tijdens en na de ambulante detox. Recent is het eindrapport verschenen met daarin de aanbevelingen voor de praktijk:
• Een pré-detoxificatiefase is noodzakelijk voor een goede voorbereiding op de detoxificatie.
• Door het stoppen met middelengebruik verminderen de klachten, waaronder depressie, angst en stressklachten, slaapproblemen en craving. Dit kan een sterke motivator zijn om te starten met detoxificatie, maar ook om het vol te houden. Psycho-educatie is daarom van belang.
• De mate van craving fluctueert per dag. Voorlichting en adviezen hoe hiermee om te gaan, zijn van belang.
• Monitoring van klachten is belangrijk om het detoxificatieproces te volgen en de behandeling op aan te passen. Ook kan het stimulerend werken als cliënten zien dat hun klachten afnemen.
• Voor die patiënten die na afronding van de detoxificatie nog steeds (ernstige) klachten ervaren is het belangrijk om te beoordelen of uitgebreidere diagnostiek noodzakelijk is. Daarnaast moeten ondersteunende interventies overwogen worden, waaronder psycho-educatie bij slaapproblemen, ondersteunende medicatie om craving te behandelen en abstinentie vol te houden, en behandeling voor angst en of depressie.
De cliënten gaven gemiddeld een 8,6 als rapportcijfer voor hun ambulante detox en dat toont aan dat we zeker op de juiste weg zitten. Bij Tactus hanteren we nu voor detoxificatie ‘ambulant tenzij…’ Hiermee houden we de klinische bedden beschikbaar voor degenen die deze intensieve zorg echt nodig hebben: cliënten waarbij er sprake is van ernstige medisch-psychische comorbiditeit, sociale desintegratie en/of een ernstige mate van middelenafhankelijkheid waardoor de kans op ernstige ontwenningsverschijnselen substantieel is. Ondertussen gaan we onverminderd door de ambulante detox verder te verbeteren, bijvoorbeeld door onze deelname aan het onderzoek ‘Detox@home’ waarin de ambulante detox wordt uitgebreid met meer of betere technologische middelen voor monitoring en communicatie. Tevens is het voor de toekomst belangrijk ambulante detoxificatie te vergelijken met klinische detoxificatie, zoals het rapport als aanbeveling geeft.
De rest van het rapport lees je hier: Eindrapportage monitor thuisdetoxificatie
Gerelateerd
- Tactus in Beeld
- Tactus in Beeld
- Onderzoek
- /
- Tactus in Beeld
Geef een reactie