‘De grootste uitdaging is als er echt een calamiteit plaatsvindt’
Medewerker veiligheid & toezicht bij Tactus
Van automonteur naar beveiliger, het leven kan soms gek lopen en dat heeft Jeroen Egbers wel ondervonden. Inmiddels werkt hij alweer een aantal jaren met veel plezier op de afdeling Veiligheid & Toezicht van de Piet Roordakliniek, de forensische verslavingskliniek van Tactus. Zijn de werkzaamheden van een beveiliger inderdaad zo spannend als mensen denken? Jeroen vertelt het je graag.
Diversiteit in de werkzaamheden, daar ontkom je als beveiliger van Tactus niet aan. “Geen dag is hetzelfde. De ene dag zijn er geen cliënten die met verlof gaan en bezoekers en de andere dag heb je drie alarmeringen, een waslijst aan bezoekers en veel cliënten die op verlof mogen.” Daarnaast ben je volgens Jeroen niet alleen een beveiliger, maar ook een beetje gastheer en sociotherapeut ineen. Niet voor iedereen is het werk als beveiliger weggelegd. Volgens Jeroen moet je stressbestendig zijn, flexibel, assertief, moet je goed kunnen multitasken en samenwerken.
“Wij werken niet direct samen met cliënten. De cliënten komen bij ons langs als ze op verlof gaan en als ze ervan terugkomen. Dan maken we weleens een praatje met de jongens. Wanneer ze naar buiten willen, moeten wij kijken of de cliënt daadwerkelijk op verlof mag en na controle en inlevering van de kamersleutel mag hij naar buiten. Bij terugkomst moet een cliënt altijd piepvrij naar binnen.” Met de verlofgangers en het sluizen van de deuren is hij dan ook het meest druk.
“Ik denk dat het pas een uitdaging wordt wanneer er echt een calamiteit plaatsvindt, bijvoorbeeld een brandmelding of gijzeling. Dan telt elke seconde en mag je geen fouten maken. Gelukkig komt dit nagenoeg niet voor.”
Jeroen haalt niet alleen voldoening uit hard werken. “Ik haal ook mijn voldoening uit de fijne werksfeer. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk en kom ook met een goed gevoel thuis als ik een leuke dag heb gehad op het werk. Er wordt gewerkt, maar ook gelachen. Daarnaast haal ik voldoening uit positieve cliënten. Dat wil zeggen dat het mij ook goed doet als ik van de cliënt zelf hoor dat de behandeling echt helpt.”
‘Het mooie vind ik om te zien dat cliënten later goed terechtkomen’
Dit sluit aan bij de reden waarom hij het werken in de verslavingszorg zo mooi vindt. “Af en toe komen oud-cliënten bij ons langs om een bakje koffie te drinken met een regiebehandelaar of doen ze vrijwilligerswerk in ons winkeltje. Dat doet mij zo goed, zien dat cliënten goed terecht zijn gekomen!”
Gerelateerd
- Blog: wij zijn Tactus
- Tactus in Beeld
- Tactus in Beeld
Geef een reactie