Spring naar content
Tactus in Beeld

“Ik vind het juist leuk dat patiënten hier niet altijd lief, leuk en aardig doen”

31 juli 2024

Collega Karin werkt bij JusTact, de forensische polikliniek van Tactus. Als psychiater dacht ze ‘een jaartje’ in de forensische verslavingszorg te gaan werken, maar acht jaar later weet ze zeker dat ze er nooit meer weg wil: “Als behandelaar moet je hier echt maatwerk leveren: bij elke patiënt weer je hersens laten kraken om tot iets passends te komen.” 

Wat houdt een forensische polikliniek eigenlijk in en wanneer kom je hier terecht? 

Karin Tuts

“Op deze poliklinieken van Tactus behandelen we mensen met een strafrechtelijk kader. Ze zijn dus met justitie in aanraking gekomen, hebben een veroordeling gekregen en het delict of delictgedrag heeft verband met het verslavingsprobleem. Het delict is bijvoorbeeld gepleegd onder invloed, of om aan geld te komen voor middelen. Ze staan onder reclasseringstoezicht en hebben een voorwaardelijk strafdeel gekregen, waarbij ambulante behandeling vaak een voorwaarde is. Er is ook nog een klein aandeel dat hier vrijwillig is, maar deze mensen hebben wel een forensisch profiel. Ze zijn dus eerder met justitie in aanraking gekomen en hebben vaak eerder wel een strafrechtelijk kader gehad.” 

Wat zijn de grote verschillen met ‘reguliere’ cliënten? 

“We zien hier alcohol- en drugsverslaving, maar bijvoorbeeld ook gokverslaving en seksverslaving. Dat zien we Tactus-breed ook. Een verschil is de hoeveelheid aan problematiek die speelt. Deze mensen hebben vaak met meerdere verslavingen te maken en daarnaast hebben ze op veel levensgebieden problemen: justitie, soms een licht verstandelijke beperking, een beperkt sociaal netwerk, geen dagbesteding, geen goede woonsituatie en financiële situatie. Daar komen vaak nog andere psychiatrische problemen bij.  

Daarnaast is men hier over het algemeen niet vrijwillig. Dat betekent in de praktijk dat veel mensen hier zorgmijdend zijn en meestal niet gemotiveerd zijn om de behandeling aan te gaan. Ze denken bijvoorbeeld dat het toch niet kan veranderen, hebben vroeger de verkeerde voorbeelden gehad en vinden verslaving en crimineel gedrag daardoor normaal. Ze vinden makkelijk aan geld komen best comfortabel of ze hebben onvoldoende coping mechanismes om de situatie te veranderen.  

Die verandering, dat moeten ze uiteindelijk echt zelf doen en willen, ook al is dat niet leuk en niet makkelijk. Ze moeten naar de lange termijn leren kijken en daar zijn we op de poli veel mee bezig. Motiverende gespreksvoering begint bij met iemand tot afspraken komen en daaraan houden en vervolgens samen kijken naar wat er anders kan in het leven. Pas als cliënten het probleem beseffen en inzien dat hun gebruik of gedrag tot problemen leidt, kun je gaan praten over het hoe en wat. We willen dat ze dus eerst zelf gaan geloven en willen dat het anders kan en moet.” 

Wat vind jij mooi aan werken in de forensische verslavingszorg? 

“Voor de beste behandeling voor deze mensen is een multidisciplinair team nodig dat heel goed samenwerkt, en dat samenspel en de korte lijntjes vind ik leuk. Om elke cliënt hangt een heel systeem heen, dus het is ook veel communiceren met ketenpartners, reclasseringswerkers, gemeenten, veiligheidshuizen en allerlei hulpverleners.  

Verder is het zeker uitdagend, maar dat is wat me juist aantrekt. Als behandelaar moet je echt maatwerk leveren: bij elke patiënt weer je hersens laten kraken om tot iets passends te komen. Ik vind het eigenlijk ook leuk dat ze niet altijd lief, leuk en aardig doen, en niet gemotiveerd en makkelijk zijn. Die wrijving en spanning en iemand dan uiteindelijk toch gemotiveerd krijgen: dat is elke keer weer mooi.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De herfst. Een tijd waar de bladeren verkleuren en van de boom afvallen. Een tijd van loslaten, en naar jezelf teruggaan. Een mooie tijd voor een Talk ’n Joy dag.
  • Tactus in Beeld
Metaforisch is de nieuwe woonzorgvoorziening De Sluis van Tactus in Hengelo ook te beschouwen als een sluis. Het leven van bewoners is geheel anders dan daarvoor.
  • Tactus in Beeld
Bij Tactus zet Wilco zich als verpleegkundige dagelijks in voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die kampen met verslaving. Dat doet hij op één van onze TOPGGz-afdelingen.