Spring naar content

Museum Tactus en Rekkense Inrichtingen 

30 mei 2023

Tactus kent een lange voorgeschiedenis. Freule Henriëtte Hartsen richtte rond 1900 een tehuis voor drankzuchtige vrouwen op in Apeldoorn. En in laatste kwart van de twintigste eeuw kwamen de Rekkense Inrichtingen tot stand vanuit de Van Ouwenaller Vereniging, opgericht door René van Ouwenaller en Dominee Slot.

Eerste steenlegging Rekkense Inrichtingen 

Door de aankoop van Oldenkotte in Rekken, onze nieuwe kliniek die ooit onderdeel was van de Rekkense Inrichtingen, ontstond de ruimte om een historisch archief en museum in te gaan richten over Tactus en de Rekkense Inrichtingen, waarin de geschiedenissen van beide samenkomen op de geboortegrond van deze kliniek. In 1976 werd het Johannes Wier-huis eerst als onderdeel van Oldenkotte gehuisvest, daarna trokken we in de Dr. Slotlaan 16.

Nu waken o.a. Henk Sieben, Henny van Doorn en Peter van de Vondervoort (pensionado’s, waren werkzaam bij de Rekkense Inrichtingen en Tactus) over dit nalatenschap. Zij zijn samen met Jeannette Ooink van Tactus bezig met de inrichting van een permanente tentoonstelling over die periode in het voormalige zwembad van Oldenkotte.

Jeannette Ooink, Henk Sieben, Henny van Doorn en Peter van de Vondervoort in het voormalige zwembad van Oldenkotte waar het museum komt. 

Er is een schat aan materiaal, informatie, filmpjes en foto’s dat de basis vormt van het museum. Tijdlijnen maken in het museum de ontwikkeling van de instellingen door de jaren heen duidelijk.

Foto: Ilja Niehaus

Studenten van de Jan des Bouvrie Academy in Deventer, onderdeel van hogeschool Saxion, zijn bezig met de ontwikkeling van ideeën voor het ontwerp van het museum. Hun opdracht is dat in het museum de geschiedenis en verbinding tussen de Rekkense inrichtingen, Tactus en het dorp Rekken zichtbaar wordt.

In eerste instantie zal het museum één middag per week geopend zijn. Voor Tactus krijgt het museum een extra betekenis. We kunnen er vergaderen en bijvoorbeeld onze historie en ontwikkeling aan nieuwe medewerkers laten zien. En zo ook ontwikkelingen in de verslavingszorg verduidelijken.

Henk, Jeannette met Carla van Ouwenaller (kleindochter van de grondlegger van de Rekkense Inrichtingen bij museum de Scheper in Eibergen waar van januari t/m april 2023 een tentoonstelling te zien was. Foto Wim Morsink
  • Wie verzint een naam voor het museum?

    Er is nog geen naam bedacht voor het museum. Dat willen Henk, Peter, Henny en Jeannette overlaten aan inwoners van Rekken, personeel van Tactus en de lezers van het Achterhoek Nieuws. Suggesties kunnen worden ingediend per email: j.ooink@tactus.nl

    De bedenker van de winnende naam krijgt een ballonvlucht.

6 reacties op “Museum Tactus en Rekkense Inrichtingen ”

  1. Omdat het over psychische zorg gaat stel ik voor om het museum de volgende naam te geven;

    KOPZORGEN

  2. Prachtig initiatief.
    Zonder kennis van je geschiedenis, geen reëel besef van het heden en de mogelijke toekomst. Van “naastenliefde” voor thuislozen, maatschappelijk verstotenen ingezet als veengravers en opvang van jonge slachtoffers of daders tot ervaringsdeskundigen en digitale zorg en zorgrobots?
    Wat is er veranderd, wat is er in de kern nooit veranderd? Wat zou je willen veranderen, wat had nooit veranderd moeten veranderen, wat is er ten goede of ten nadele veranderd? Mooie vragen die een dergelijke tentoonstelling oproept bij mij. Ik hoop het snel te gaan zien.

  3. Museum ‘Kop boven water’ verwijzend naar het hoofd boven water houden en de voormalig zwembad locatie.

  4. Hallo, ik vind het een prachtig initiatief.
    Ik kom zeker vanuit Brabant een keer op bezoek in jullie museum.
    Ik zit te denken aan de naam
    HENRIETTE MUSEUM REKKEN

  5. Museum Op-gevangen,
    De paradox tussen gedragen/verzorgd -en gevangen- in de instelling.
    En natuurlijk vooral gevangen in de problematiek, die inwonenden hebben opgelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Zeven jaar geleden maakte Dorine de overstap van de gehandicaptenzorg naar de verslavingszorg, gedreven door haar wens om zich meer te richten op de behandelzijde en een betere toekomst voor cliënten te creëren. Vanuit het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC) gaat ze aan de slag op de klinische behandelafdeling.
  • Tactus in Beeld
Onze Intensieve Behandelkliniek in Zutphen is onlangs voorzien van een aantal prachtige schilderingen vol kleur. De kunstwerken zijn gemaakt door Patrick van Kranenburg, in het verleden is hij zelf in behandeling geweest bij Tactus.
  • Werken bij
Het leukste aan mijn werk is zonder twijfel het cliëntencontact. Het is mooi om te zien hoeveel vooruitgang mensen kunnen boeken, vooral wanneer je hen ziet binnenkomen op de detox-afdeling, en na vier maanden ziet vertrekken als heel andere personen. Die transformatie blijft me telkens weer raken.