Spring naar content
Onderzoek

Online behandelen werkt!

Etendebaas.nl is ontwikkeld omdat veel mensen met een eetstoornis niet behandeld werden binnen de reguliere gezondheidszorg. Schaamte, angst voor stigma, maar ook praktische bezwaren en een tekort aan gespecialiseerde behandelingen stonden in de weg. “Mensen kwamen niet in behandeling, terwijl de gevolgen van eetstoornissen ernstig zijn, zowel op lichamelijk, psychisch als sociaal gebied. Alle ruimte voor een laagdrempelige en toegankelijke behandeling dus”, aldus Elke ter Huurne die onderzoek deed naar de online behandeling.

Resultaat van het onderzoek? De behandeling blijkt toegankelijk en effectief voor cliënten met verschillende type eetstoornissen. Deelnemers hadden na de behandeling minder last van klachten die voortkomen uit de eetstoornis, zoals piekeren over eten, calorieën, gewicht en lijnen. Ook waren ze over het algemeen meer tevreden over hun lichaam en voelden ze zich psychisch en lichamelijk gezonder. Nog mooier was dat de resultaten behouden bleven tot een jaar na afloop van de behandeling.

Tactus biedt sinds 2009 de internetbehandeling Etendebaas.nl voor mensen met een eetstoornis. Effectief én handig.

Elke ter Huurne, senior onderzoeker

Binnen het onderzoek voltooide ruim 60% van de deelnemers alle behandelmodules; de overige deelnemers beëindigden het programma voortijdig. Voor die laatste groep was het behandelresultaat minder positief. Eén van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst is dan ook het verbeteren van de therapietrouw van deelnemers. Een andere uitdaging ligt in het combineren van online en face-to-facebehandeling, ook wel blended behandeling genoemd. De verwachting is dat dit voor veel cliënten het beste van twee werelden bijeenbrengt.

Eind 2016 zijn de belangrijkste resultaten van dit onderzoek samengebracht in het proefschrift ‘EatHealth. Web-based treatment for eating disorders’.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd

  • Werken bij
Zeven jaar geleden maakte Dorine de overstap van de gehandicaptenzorg naar de verslavingszorg, gedreven door haar wens om zich meer te richten op de behandelzijde en een betere toekomst voor cliënten te creëren. Vanuit het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC) gaat ze aan de slag op de klinische behandelafdeling.
  • Tactus in Beeld
Onze Intensieve Behandelkliniek in Zutphen is onlangs voorzien van een aantal prachtige schilderingen vol kleur. De kunstwerken zijn gemaakt door Patrick van Kranenburg, in het verleden is hij zelf in behandeling geweest bij Tactus.
  • Werken bij
Het leukste aan mijn werk is zonder twijfel het cliëntencontact. Het is mooi om te zien hoeveel vooruitgang mensen kunnen boeken, vooral wanneer je hen ziet binnenkomen op de detox-afdeling, en na vier maanden ziet vertrekken als heel andere personen. Die transformatie blijft me telkens weer raken.