Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

‘Piemels kijken’

10 december 2019

Een van de onderdelen als sociotherapeut in de Piet Roordakliniek is dat we dagelijks urine controles afnemen bij onze cliënten. Sommige mannen roepen wel eens dat we hier alleen maar werken, zodat we de hele dag piemels kunnen kijken. Ik zeg vaak terug dat het bij de secundaire arbeidsvoorwaarde hoort.

Echt leuk is het niet, maar het hoort er wel bij. Als jonge meid kan het in het begin best wel ongemakkelijk zijn, maar je went er snel aan. Voor de mannen lijkt het me nog het meest ongemakkelijk. Er wordt toch maar van je gevraagd om je meest privé lichaamsdeel bloot te geven. Van dat stuk ongemakkelijkheid, daar zijn we ons ook echt wel van bewust. We doen dit soort testen om de veiligheid te waarborgen op de afdeling en in de kliniek.

Wanneer het niet lukt, dan is er de optie om volledig uitgekleed, maar zonder de turende ogen van het personeel te plassen. Dat wist ik in het begin niet. Toen één van onze cliënten al lachend zei dat hij wel helemaal naakt ging, dacht ik dat hij een grapje maakte. Op het moment dat hij zijn broek liet zakken wist ik niet hoe snel ik me om moest draaien. Oeps! Sorry! Maar gelukkig konden we er allebei wel om lachen.

Tijdens de middagpauze zitten we samen aan tafel om te lunchen. Uit het niets vraagt iemand “Jasmijn, wie is eigenlijk het grootst geschapen van de groep?” 16 ogen kijken me prangend aan en ik verslik me bijna in een hap boterham. “Ik heb beroepsgeheim, dus daar mag ik niets over zeggen”, zeg ik. Dat lijken ze wel jammer te vinden. Eentje houdt stug vol. “Maar Jasmijn, je kan ons toch wel een hint geven!”, roept hij van de andere kant van de eettafel naar me toe. Ik denk even kort na. “Wat ik kan zeggen is dat het in jouw geval heel goed is dat ik geheimhoudingsplicht heb.” Ik ga rustig verder met mijn boterham. Iedereen ligt in een deuk, ook hij. Zulke momenten maken mijn dag gelijk weer goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Tactus in Beeld
Al jarenlang zijn we bij Tactus onze ambulante detox aan het verbeteren. Middels Project Ambulante Detox (PAD) is er afgelopen jaren een werkwijze ontwikkeld om teams in staat te stellen de ambulante detox zo goed mogelijk uit te voeren.
  • Blog: wij zijn Tactus
Het liefst willen we dat kinderen opgroeien in een situatie vol liefde, vreugde en geluk. Maar dat is niet altijd de realiteit. Het leven is helaas niet altijd rozengeur en maneschijn. En hoewel we denken dat kinderen niet veel meekrijgen…
  • Werken bij
Zeven jaar geleden maakte Dorine de overstap van de gehandicaptenzorg naar de verslavingszorg, gedreven door haar wens om zich meer te richten op de behandelzijde en een betere toekomst voor cliënten te creëren. Vanuit het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC) gaat ze aan de slag op de klinische behandelafdeling.