Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Rust in je hoofd: hoe meditatie helpt bij herstel

18 februari 2025

Naast mijn werk als preventiewerker, ondersteun ik ook bij behandeling.  Hierbij richt ik mij op mindfulness en meditatie. Een tijdje geleden werd er iemand bij mij aangemeld. Iemand die al verder in zijn traject was. Nadat hij in de kliniek zat voor zijn verslaving volgt hij nu ambulante behandeling. Maar de rust kon hij maar niet pakken, hij werd gek van zijn eigen gedachtes. Daar kan mindfulness of meditatie een mooie rol in spelen, dus ging ik met hem aan de slag.

Hij vond het erg spannend omdat hij het eerder had gedaan. Toen kwamen er zoveel emoties los waar hij niet klaar voor was, dat het hem allemaal te veel werd en hij zich paniekerig voelde. We besloten rustig aan te beginnen. Eerst een kennismakingsgesprek, een lekker relaxmoment om elkaar te leren kennen, en daarna gingen we dieper in op waar hij op dat moment mee bezig was in zijn behandeling.

Ik vroeg hem wat hij uit de meditatie wilde halen en hij vertelde dat hij graag meer rust in zijn hoofd wilde. We zijn de eerste meditatie gestart en daarbij kwamen veel gevoelens en gedachtes naar boven. Na een aantal minuten hebben we het met elkaar besproken en vertelde hij dat hij het moeilijk vond en dat er heel veel naar boven kwam. De insteek van de meditatie was niet om de gevoelens en gedachtes niet meer te hebben, maar juist om ze te accepteren. Tijdens de tweede meditatie legde ik wat meer nadruk op positieve gedachten over jezelf en het accepteren van die gedachten. De dag na de sessie voelde hij zich onrustig, omdat er veel loskwam. Een paar dagen later, toen alles weer een beetje geland was, voelde hij zich juist wat kalmer.

De insteek van de meditatie was niet om de gevoelens en gedachtes niet meer te hebben, maar juist om ze te accepteren.

Tijdens ons tweede gesprek, twee weken later, zijn we op dezelfde punten verdergegaan. We staan stil bij wat is en dat het er gewoon mag zijn. Na de tweede meditatie vertelt hij dat hij voor het eerst rustig was in zijn hoofd en dit nog nooit eerder had ervaren. We hebben verschillende afspraken gehad, waarbij hij soms onrustig en soms heel rustig binnenkwam, maar zich na de meditatie steeds wat beter voelde.

De afgelopen keer kwam hij vrolijk binnen: hij zei meer rust te hebben gevonden. Hij vertelt dat hij zelf twee keer op een dag mediteert, om de dag vol energie te beginnen en dankbaar af te kunnen sluiten. En wat het mooiste was? Hij besloot de behandeling, zowel de reguliere als de meditatie, af te ronden. Rust in zijn hoofd, en de tools om het vast te houden. Dat was precies wat hij nodig had!

Eén reactie op “Rust in je hoofd: hoe meditatie helpt bij herstel”

  1. Mooi artikel! Het mooie is dat dit voor iedereen waardevol is. Jezelf loskoppelen van je gedachten geeft zoveel rust! Verslavingsgedachten zijn sterk en dagen je uit om in met ze in discussie te gaan. Wat een opluchting als dat niet meer hoeft! Ik probeer mensen ook bewust te maken in mijn werk als ambulant begeleider. Mijn ervaring is dat mensen er zelf klaar voor moeten zijn voor ze dit in kunnen zien. Vaak als er geen andere opties meer zijn. Mijn ambitie is om deze bewustwording in een vroeger stadium van verslaving aan het licht te brengen.
    Nogmaals erg mooi artikel en ik hoop dat veel mensen hier “wakker” van worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Veel mensen denken dat een terugval betekent dat een behandeling niet gelukt is. Maar volgens collega Nicole Kennedy, Hoofdbehandeling Forensisch bij Tactus, is dat een grote misvatting.
  • Tactus in Beeld
Wat maakt ons TOPGGz Centrum Verslaving & LVB zo bijzonder? We spraken met Marion en Saskia, boegbeelden van deze specialistische zorg.
  • Tactus in Beeld
Ozbey Genc is preventiewerker bij Tactus en hét aanspreekpunt voor iedereen in de gemeente Berkelland die een vraag heeft rondom middelen en verslaving.