Spring naar content
Onderzoek

Tabaksverslaving tegengaan met virtual reality: Go up in smoke

Onderzoekers van het Centrum Verslaving & LVB van Tactus Verslavingszorg en de vakgroep Human Media Interaction van de Universiteit Twente onderzoeken virtual reality (VR) voor stoppen met roken bij kwetsbare groepen.

Stoppen met roken is in het algemeen moeilijk, maar nog complexer voor kwetsbare groepen, zoals mensen met psychiatrische aandoeningen, laaggeletterdheid, of een verstandelijke beperking. In samenwerking met het MST Enschede, ZGT Hengelo en Tactus locatie Rekken onderzochten UT-onderzoekers Simon Langener, Joanneke van der Nagel (psychiater bij Tactus), Randy Klaassen en Dirk Heylen nieuwe mogelijkheden om rookverslaving aan te pakken bij deze doelgroep.

Joanneke van der Nagel – psychiater Tactus
Simon Langener – Onderzoeker UT

Gefinancierd door de Nederlandse zorgverzekeraar Menzis als onderdeel van het Innovatiefonds Pioniers in Health Care uit 2018, verkende het project “Go up in smoke” de mogelijkheden van VR als “doen in plaats van praten” aanpak. Het doel was om een virtuele omgeving te ontwikkelen met gepersonaliseerde risicosituaties om rookgerelateerde cue-reactiviteit (craving, psychofysiologische respons) te induceren en meten bij kwetsbare rokers, die later kan worden gebruikt om zelfbeheersingstechnieken te oefenen.
De bevindingen tonen aan dat de geteste omgeving craving kan uitlokken op een veilige en realistische manier, gemeten met gestandaardiseerde vragenlijsten en een single-item vraag. Daarentegen bleek het verzamelen van geldige fysiologische gegevens buiten de laboratoriumsetting niet haalbaar door omgevingsinvloeden (kamertemperatuur) en beweging tijdens de exploratie (bewegingsartefacten).

Het gebruik van VR voor het stoppen met roken werd goed geaccepteerd door de deelnemers en biedt veel mogelijkheden voor toegankelijke en gepersonaliseerde behandelmethoden.

Meer weten?

Bekijk de Nieuwsuur-reportage “Hoe een VR-bril helpt bij psychische problemen” of lees onze paper in de komende proceeding van de International International Conference on Serious Games and Applications for Health 2021 (SeGAH21) of onze systematic review in the Journal of Clinical Medicine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Zeven jaar geleden maakte Dorine de overstap van de gehandicaptenzorg naar de verslavingszorg, gedreven door haar wens om zich meer te richten op de behandelzijde en een betere toekomst voor cliënten te creëren. Vanuit het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC) gaat ze aan de slag op de klinische behandelafdeling.
  • Tactus in Beeld
Onze Intensieve Behandelkliniek in Zutphen is onlangs voorzien van een aantal prachtige schilderingen vol kleur. De kunstwerken zijn gemaakt door Patrick van Kranenburg, in het verleden is hij zelf in behandeling geweest bij Tactus.
  • Werken bij
Het leukste aan mijn werk is zonder twijfel het cliëntencontact. Het is mooi om te zien hoeveel vooruitgang mensen kunnen boeken, vooral wanneer je hen ziet binnenkomen op de detox-afdeling, en na vier maanden ziet vertrekken als heel andere personen. Die transformatie blijft me telkens weer raken.