Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Terugblik Talk ’n Joy week: onvergetelijke avonturen en waardevolle momenten

19 augustus 2024

Het mede-organiseren en coördineren van de Talk ’n Joy week is zonder twijfel één van de leukste onderdelen van mijn werk. En wat hebben we weer een fantastische editie gehad! De 19e alweer!

Dit jaar ging er een recordaantal van 38 kinderen mee naar de Wolfskuil in Ommen. 22 daarvan zaten in het ‘grote huis’, het huis voor de jongeren van 12 tot en met 18 jaar oud. Zij werden begeleid door een team van twee stafleden en drie vrijwilligers. De rest van de kinderen verbleven in het ‘kleine huis’, waar zij begeleid werden door twee stafleden en vier vrijwilligers. We mochten dit jaar weer gebruikmaken van zeer ervaren vrijwilligers, die echt al jarenlang met ons meegaan, maar ook van een aantal fijne nieuwe vrijwilligers. Ik heb ontzettend veel bewondering voor de stafleden en vrijwilligers. Zij dompelen zich een week onder met andere begeleiders die zij vaak (nog) niet kennen en begeleiden de kids door mooie, maar zeker ook moeilijke momenten heen. En dat terwijl het slaaptekort steeds groter wordt, naarmate de week vordert!

Op zaterdag 20 juli kwamen de kinderen aan. Altijd een spannend moment, zowel voor de kinderen als voor de begeleiders. Is ieder kind er en hoe gaat het afscheid met ouder(s)/verzorger(s)? Sommige kinderen zijn al vaker mee geweest en zien direct bekenden, voor andere kinderen is het de eerste keer en nog wat onwennig. Die eerste dag staat dan ook in het teken van kennismaken: met elkaar, met de begeleiders en met het praten over thuis. Want voor sommige kinderen is het praten over thuis al heel vanzelfsprekend maar voor veel kinderen nog helemaal niet. En wat groeien kinderen hier in de loop van de week in zeg!

In beide huizen staan dagelijks één of meerdere ’talkblokken’ op het programma. De dinsdag stond in het teken van de ervaringsdeskundigen. We mochten ook dit jaar weer een beroep doen op Gloria en Thom, die de kinderen meenamen in hoe zij opgroeiden als kind van een ouder met een verslaving. Ze beantwoorden dapper alle vragen die de kinderen voor ze in petto hadden! Vragen als “nam jij vriendjes mee naar huis?” of “heb jij wel eens gehad dat je ouders je niet hoorden aanbellen omdat ze te dronken waren?” zijn vragen die raken en blootleggen wat kinderen thuis meemaken.

De songtekst van het lied Rugzak vatte samen waar we als Talk ’n Joy week voor staan: “Ik zou je rugzak willen dragen, maar ik weet gewoon niet hoe. Ik zou hem lichter willen maken…

Dit jaar kwam de rappende psycholoog Daisz een workshop geven aan de jongeren in het grote huis. Met haar hulp mochten zij een tekst schrijven en ook echt opnemen! Een blijvend aandenken dus. Samen met de begeleiders had ik de eer om een aantal van de opnames van de jongeren te mogen horen. Kippenvel en tranen in onze ogen. In de avond gaf Daisz een prachtig optreden voor alle kinderen en begeleiders. De songtekst van het lied Rugzak was heel raak en vatte mooi samen waar we als Talk ’n Joy week voor staan: “Ik zou je rugzak willen dragen, maar ik weet gewoon niet hoe. Ik zou hem lichter willen maken…”.

Naast al het delen over thuis en hierin de herkenning vinden bij elkaar, was er natuurlijk ook ruimte voor gave activiteiten. Het kleine huis is naar Slagharen geweest, raakte verdwaald in een maisdoolhof, ging lekker afkoelen in het zwembad en trotseerde hoogtes in een klimbos. Het grote huis deed een bush battle, ging lasergamen en ging de strijd met elkaar aan op de kartbaan. Beide huizen kregen een fantastische kickboksles, met dank aan één van onze stafleden!

We mochten ook dit jaar weer gebruik maken van verschillende collega’s en andere mensen die de Talk ’n Joy week een warm hart toedragen en een steentje wilden bijdragen. Zo kwam onze bestuurder Gerdy samen met haar secretaresse Jacqueline een avond koken in het grote huis en mocht onze directeur bedrijfsvoering Oost de kids begeleiden naar een activiteit.

Ieder jaar doen we ons best om sponsoren aan ons te binden, zodat er voldoende leuke activiteiten op de planning staan. Dankzij hun steun konden we deze onvergetelijke week voor de kinderen organiseren. Hun bijdrage is onmisbaar en wordt zeer gewaardeerd. Deze editie werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Paulien, Bladt Charity, Almelose Haringparty en verschillende particuliere donaties. De week was wederom een groot succes, vol waardevolle momenten, diepe gesprekken en onvergetelijke avonturen. Ik kijk nu al uit naar de volgende editie!

Fotografie: Amanda Leurink

Podcast Talk ’n Joy

In deze podcast vertellen twee jongeren (12-16 jaar) wat zij aan Talk ’n Joy hebben, hoe zij met hun thuissituatie omgaan en wat de Talk ’n Joy week voor hen betekent. Ook geven ze waardevolle tips aan kinderen in dezelfde situatie.
Talk ’n Joy is een onderdeel van Tactus speciaal voor kinderen waarvan de vader en/of moeder verslavingsproblemen heeft (gehad). Leuke activiteiten worden afgewisseld met gesprekken over thuis, ook is er een speciale Talk ’n Joy week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…