Spring naar content
Tactus in Beeld

Unity: peer to peer informatie op festivals over de risico’s van drugsgebruik

23 februari 2023

Kom je wel eens op een festival, dan heb je vast wel eens de Unity-stand gespot op het festivalterrein. Hier wordt door jongeren peer to peer informatie verstrekt over de risico’s van drugsgebruik. Collega Remco is vanuit Tactus betrokken bij dit project en vertelt waarom Unity het verschil kan maken: “Zo kunnen we helpen om eventuele schade zo veel mogelijk te beperken.”

Kun je uitleggen wat Unity precies doet?

Remco de Jong

“Unity is een vrijwilligersproject voor en door jonge mensen uit de dancescene. Op feesten en festivals geven zij objectief en open-minded informatie over de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van alcohol en andere drugs. Unity heeft als doel de risico’s van dit gebruik zoveel mogelijk te beperken. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende verslavingszorginstellingen met een preventieafdeling. Naast Tactus zijn ook Jellinek, Novadic-Kentron, Indigo Preventie, IrisZorg en Brijder bij Unity betrokken. Je kunt Unity op festivals door heel Nederland vinden, maar voor ons team ligt de focus op Flevoland. Wij staan bijvoorbeeld op de festivals Defqon.1 en Wildeburg.

Jongeren kunnen zich als vrijwilliger bij aanmelden en als ze geschikt zijn worden ze door de medewerkers van Unity getraind tot peer educators. Deze jongeren gaan zelf vaak ook naar festivals en dat maakt dat zij het festivalpubliek soms beter kunnen bereiken. Er is een bepaalde groep jongeren waarbij het gaan naar festivals echt onderdeel is van een leefstijl. Op sommige festivals wordt behoorlijk wat gebruikt door het publiek, dan is het heel waardevol dat we kunnen helpen om de eventuele schade zo veel mogelijk te beperken door laagdrempelig informatie en advies te geven. Onze peers geven op een festivaldag één dagdeel voorlichting, de rest van de dag zijn ze vrij om gratis het festivalterrein op te gaan.”

En hoe gaat het voorlichten op zo’n dag?

“We doen dit door middel van een vaste stand op het festivalterrein, maar ook door middel van mobiele voorlichting. Dan gaan we echt het terrein op en spreken we mensen aan om voorlichting te geven. Zo kan het bijvoorbeeld dat iemand aangeeft voor de eerste keer xtc te hebben gebruikt, er nog niets van voelt en zich afvraagt of hij of zij meer moet nemen. Dan kunnen wij helpen om iemand gerust te stellen, advies geven en checken of er een vriend bij is die niet gebruikt.”

Wat is jouw rol bij Unity?

“Samen met collega Mark ben ik projectleider en coördinator. We zetten de lijnen uit en sturen aan. We onderhouden contact met de betrokken organisaties, bekijken wat ze nodig hebben en doen ook de terugkoppeling naar de gemeente die de subsidie geeft. Tactus was al langer betrokken bij Unity, maar we zijn de laatste tijd druk bezig om die deelname te vergroten.”

Is de meerwaarde van Unity goed merkbaar?

“Ja, ik denk dat dit heel toegankelijk is voor festivalgangers. We zien ook steeds vaker groepen die eerst even langs de Unity-tent komen voordat ze het festivalterrein opgaan. Ik ben zelf ervaringsdeskundige, en als iemand met een verslavingsverleden zie ik hier echt de waarde van in. Er zijn festivaldagen dat we aan zeker driehonderd man voorlichting geven, dat kan écht uitmaken. Nu heeft men in ieder geval de optie om vragen te stellen en open en eerlijk informatie te verkrijgen. Veel festivalgangers gaan toch gebruiken. Liever niet natuurlijk, maar het is wel de realiteit. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ze dan in ieder geval weten wat ze doen. We vragen bijvoorbeeld of ze de drugs hebben laten testen. Daar zijn we altijd groot voorstander van: als je dan toch gaat gebruiken, laat het in ieder geval testen. Zo ‘plan’ je je gebruik al meer en ga je er automatisch toch bewuster mee om.”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Zeven jaar geleden maakte Dorine de overstap van de gehandicaptenzorg naar de verslavingszorg, gedreven door haar wens om zich meer te richten op de behandelzijde en een betere toekomst voor cliënten te creëren. Vanuit het Intramuraal Motivatiecentrum (IMC) gaat ze aan de slag op de klinische behandelafdeling.
  • Tactus in Beeld
Onze Intensieve Behandelkliniek in Zutphen is onlangs voorzien van een aantal prachtige schilderingen vol kleur. De kunstwerken zijn gemaakt door Patrick van Kranenburg, in het verleden is hij zelf in behandeling geweest bij Tactus.
  • Werken bij
Het leukste aan mijn werk is zonder twijfel het cliëntencontact. Het is mooi om te zien hoeveel vooruitgang mensen kunnen boeken, vooral wanneer je hen ziet binnenkomen op de detox-afdeling, en na vier maanden ziet vertrekken als heel andere personen. Die transformatie blijft me telkens weer raken.