Spring naar content

Enschede, Locatie Hengelosestraat 40

Hengelosestraat 40
7514 AH Enschede

Beschermd Wonen

Algemene informatie

Een verslaving kan diep doordringen in iemands dagelijks leven. Gevolg is soms dat het zelfstandig wonen niet meer goed lukt; dat men geen vaste woonplek meer heeft en op straat leeft. Wanneer begeleid hulp aan huis niet mogelijk is, kunnen mensen beschermd wonen.

Op deze locatie, ook bekend als Woonvilla van Heek, wordt beschermd wonen geboden aan mensen met een langdurige verslaving en waarbij middelengebruik is toegestaan. In deze beschermde woonvorm woon je in een kamer van Tactus en is 24/7 toezicht en begeleiding aanwezig.  Er wordt gezorgd voor een stabiele omgeving, dagelijkse regelmaat en een zinvolle dagbesteding; er wordt gewerkt vanuit de mogelijkheden van de bewoner.

De locatie biedt beschermd wonen voor maximaal 22 bewoners.

Sfeerimpressie

Zie ook Binnenkijken in deze grote grijze villa aan de Hengelosestraat: ‘Het plafond was paars, de wanden blauw’ | Enschede | tubantia.nl.

Bereikbaarheid

De locatie is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Trein- en busstation Enschede bevinden zich op loopafstand van deze locatie.

Impressie locatie

Geschiedenis

Ludwig van Heek, een bekende Enschedese textielfabrikant [1871-1931], mede-eigenaar van de textielfabriek van Heek & Co, bewoonde deze statige villa aan de Hengelosestraat. De villa, nu Rijksmonument, is in neoclassicistische stijl gebouwd en een ontwerp van de architect Karel Muller [1857-1942]. Architect Muller was eveneens de ontwerper van het Rijksmuseum Twenthe en de woonwijk Tuindorp in Hengelo.
De buitengevels van de stadvilla van Van Heek zijn bekleed met Bentheimer zandsteen en voorzien van fraaie guirlandes.
De villa is in 1903 gebouwd in de plaats van de directeurswoning van de fabriek “Grote Stoom”. Het pand werd in 1919 door de gemeente Lonneker gekocht en in gebruik genomen als gemeentehuis ter vervanging van het oorspronkelijke gemeentehuis aan de Hengelosestraat tegenover de brandweerkazerne. De villa heeft tot 1934 dienst gedaan als gemeentehuis. In dat jaar werden Lonneker en Enschede bestuurlijk samengevoegd.

Begeleiding

Elke bewoner is gekoppeld aan een begeleider, een sociotherapeutisch medewerker. De begeleider is samen met de bewoner verantwoordelijk voor het zorgplan.
Er wordt gewerkt met de methodiek Krachtwerk. Alles wordt in overleg met bewoner opgesteld binnen de mogelijkheden van de bewoner en de juiste kaders. De begeleiding is maatwerk. De begeleider maakt een krachteninventarisatie en vandaaruit worden de krachten en talenten beschreven. Er worden doelen gesteld middels het opgestelde actieplan. Deze krachteninventarisatie en het actieplan worden geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.
Iedere begeleider heeft maximaal drie bewoners in zijn of haar caseload en houdt zich o.a. bezig met participatie op verschillende vlakken, dagbesteding, bewindsvoering, huisarts, regiebehandelaar, EVH-er, soms familie en andere betrokkenen om de bewoner zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en zorg op maat te kunnen aanbieden. Geen bewoner is hetzelfde net zoals de hulpvraag.

Wonen

Het bijzondere aan deze woonvorm is dat het een wet housing concept is. Dat betekent dat de bewoners verslavende middelen mogen gebruiken. Dit geldt alleen voor gebruik in hun eigen kamer en waar begeleiding niet bij is.
De woonvilla heeft drie woonlagen. Op elke verdieping zijn een aantal kamers en sanitaire voorzieningen.
Op de begane grond vind je als eerste de entree, het kantoor, de algemene ruimte, de eetzaal en keuken. Zodra je door de tussendeur loopt bevind je je in de hal met een trap naar boven.
Op de begane grond zijn ook vijf kamers. De eerste kamer is direct na de hal te vinden en in de aanbouw vind je een bijkeuken en de andere vier kamers.
Op de eerste verdieping zijn zeven kamers. Op de tweede verdieping vind je de overige negen kamers.
Op het terrein is een gezamenlijke fietsenstalling waar de bewoners de fiets kunnen stallen.

Algemene ruimte

Er is een gezamenlijke ruimte waar de bewoners samen kunnen komen. Er is ruimte voor een kopje koffie, samen tv kijken (voetbal of bijvoorbeeld een filmavond) of gezellig een spelletjes te spelen. Er staat ook een badmintontafel waar veel gebruik van wordt gemaakt.
Naast de eetzaal is de keuken. Hier koken we elke dag voor alle bewoners een verse warme maaltijd.

Dagbesteding

Er wordt van de bewoners gevraagd om, indien mogelijk, een zinvolle dagbesteding te volgen. Dit kan bestaan uit vrijwilligerswerk binnen Tactus of elders, zoals uurwerk intern of extern. Bij uurwerk krijgen de bewoners een kleine vergoeding voor het doen van taken als: schoonmaken van de sanitaire voorzieningen, de algemene ruimte of buiten in de tuin.

Tactus biedt (forensisch) beschermd wonen aan in Gelderland en Overijssel. Bekijk alle beschermd wonen locaties.