U bevindt zich hier: Home > Nieuws > De brug tussen verslavingszorg en LVB
terug

De brug tussen verslavingszorg en LVB

Nieuws

23 februari 2017

De handreiking aangepaste intake verslavingszorg is uit. Met de handreiking wordt een brug geslagen tussen de verslavingszorg en instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg.

In de handreiking staan concrete tips en adviezen om de toegankelijkheid van de verslavingszorg voor cliënten met een lichte verstandelijke beperking (LVB) te verbeteren. Coauteur Joanneke van der Nagel van Tactus Verslavingszorg: “In de praktijk vallen LVB-cliënten nog wel eens tussen wal en schip. Binnen de GGZ worden ze nog te weinig herkend of ze haken af. Die toegankelijkheid kan beter en binnen de verslavingszorg bewijzen we met deze handreiking dat het kan.”

De handreiking bestaat uit drie onderdelen. “Wat kun je doen om een LVB-cliënt binnen de verslavingszorg te krijgen en te houden? Wat kun je doen als je gaandeweg de intake ontdekt dat je cliënt licht verstandelijk beperkt is? En tot slot tips om de organisatie logistiek in te richten op indicatiestelling bij deze groep”, licht Van der Nagel toe. Het materiaal is uniek in de wereld en kan écht bijdragen aan een betere samenwerking tussen verslavingszorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg.

De handreiking is geschreven door behandelaren van Tactus en Aveleijn en onderzoekers van het IVO, en wordt uitgegeven in samenwerking met Resultaten Scoren, het landelijke Kenniscentrum Verslaving.

De handreiking is te downloaden op www.resultatenscoren.nl/publicaties en www.zorg-perspectief.nl.
Bij Perspectief Uitgevers is bovendien een papieren (A4) versie te bestellen voor 14,95 euro.

Deel dit bericht: