U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Tim Kok promoveert op onderzoek naar relatie verslaving en trauma
terug

Tim Kok promoveert op onderzoek naar relatie verslaving en trauma

Nieuws

23 februari 2017

Tim Kok promoveert vrijdag 24 februari aan de Radboud Universiteit  op zijn onderzoek naar de relatie tussen verslaving en trauma. Uit zijn onderzoek blijkt dat veel cliënten binnen de verslavingszorg een trauma en PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) hebben. Gerichte screening helpt bij het bepalen van de juiste behandeling voor deze mensen.

Van alle mensen maakt 60% een heftige ervaring (seksueel misbruik, verkeersongeval) mee die kan leiden tot PTSS. Bij cliënten in de verslavingszorg blijkt dit percentage hoger te zijn, namelijk 95%. “Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de cliënten binnen de klinieken van Tactus PTSS hebben gehad en meer dan de helft heeft het ooit gehad”, aldus onderzoeker Tim Kok. Er is dus een grote verborgen aanwezigheid van cliënten met een trauma en PTSS binnen de verslavingszorg

Om cliënten toe te kunnen wijzen aan de juiste behandeling is het belangrijk om ze goed te screenen, onder andere op de aanwezigheid van PTSS. Volgens de onderzoekers is zogenaamde ZIL (Zelf Inventarisatie Lijst voor PTSS) daarvoor een geschikt instrument. Ook een andere vragenlijst ,de DASS (Depressie, Angst en Stress Schaal), bleek goed bruikbaar als screener.

Door de effectieve screening worden cliënten sneller naar het juiste behandelaanbod verwezen. En daarmee is een goede basis gelegd voor effectieve behandeling.

 

Deel dit bericht: