U bevindt zich hier: Home > Nieuws > App Breindebaas genomineerd voor DIA
terug

App Breindebaas genomineerd voor DIA

Nieuws

13 april 2017

De Breindebaas app van Tactus is genomineerd voor een Dutch Interactive Award in de categorie Tools.

De Breindebaas app moet mensen helpen te minderen met alcohol. De app is een soort van spel die mensen onbewust aanleert om alcohol te weigeren. In real life moet het leiden tot een verminderde alcoholconsumptie. Bij Tactus zijn we trots op de nominatie. “Het is mooi dat we tot een select gezelschap behoren. Ik vind het mooi dat wij als organisatie tussen grote namen als Bol, ING en Vacanceselect staan. Zeker als je de doelgroepen en budgetten tegen elkaar afzet”, zegt Marloes Postel, onderzoeker bij Tactus.

In de categorie Tools heeft Tactus concurrentie van onder andere Bol.com en Vacanceselect. De winnaar wordt op 1 juni bekend gemaakt in de Beurs van Berlage.

Breindebaas app
Het idee van de Breindebaas app is simpel: deelnemers swipen foto’s van alcoholische drankjes van zich af en foto’s van alcoholvrije drankjes juist naar zich toe. De uitdaging is dit zo snel en nauwkeurig mogelijk te doen. Aan het eind van iedere sessie krijgen deelnemers hun score te zien. Een hoge score is mooi, maar de echte winst zit in de hersentraining die met het spel wordt gedaan. Door deze training veranderen namelijk de onbewuste processen die een alcoholverslaving in stand houden. De training is een soort hersengymnastiek, waarbij de deelnemers een nieuwe automatische reactie aanleren.

In het huidige onderzoek wordt bekeken of de training ook werkt buiten de verslavingszorg. En als app dus. Daarbij zijn drie zaken van belang: of het gebruik van de app leidt tot een afname van alcoholconsumptie, in hoeverre deelnemers de app volgens voorschrift gebruiken (therapietrouw) en de algehele tevredenheid met de app.

De app is gebouwd in samenwerking met Universiteit Twente, UvA, Saxion en TheFactor.e Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van NWO-KIEM. 

Voor meer informatie over de DIA kijk je op http://www.dutchinteractiveawards.nl/

Deel dit bericht: