U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Tactus doet onderzoek op Oerol
terug

Tactus doet onderzoek op Oerol

Nieuws

15 juni 2017

Melissa Laurens, onderzoeker bij Tactus, gaat tijdens het Oerol Festival testen wat de invloed van een festivalomgeving is op de onbewuste, automatische reactie om alcohol te drinken.

Met de app ‘Brein de baas’ kunnen gedragspatronen onbewust worden beïnvloed, waardoor alcoholconsumptie kan worden verminderd. Bezoekers van Oerol die de app gebruiken, swipen alcoholische versnaperingen van zich af en drankjes zonder alcohol swipen ze juist naar zich toe. Door dit vaak te doen verandert het denkpatroon in het brein en wordt alcohol geassocieerd met negativiteit. Melissa: ‘Soms kies je er bewust voor alcohol te drinken, een andere keer gaat dat onbewust. Vaak heb je geen controle over deze onbewuste, automatische reactie. Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat het mogelijk is die automatische reactie te beïnvloeden, door deze te ‘her-trainen. We willen graag weten op welke momenten en situaties dit ‘her-trainen’ het beste werkt. Tijdens het Oerol Festival testen we dit in een real-life omgeving.’

Op een festival hebben mensen net iets vaker zin in alcohol, waardoor het zeer geschikt is als testlocatie. Met de testresultaten gaan de onderzoekers de app doorontwikkelen. De app is een initiatief van Saxion, UT, Universiteit van Amsterdam en Tactus Verslavingszorg. Met de testresultaten willen de onderzoekers de app doorontwikkelen, zodat Brein de Baas effectiever en beter kan worden ingezet.

Deel dit bericht: