U bevindt zich hier: Home > Nieuws > Kenniscentrum LVB en verslaving gaat door in 2018
terug

Kenniscentrum LVB en verslaving gaat door in 2018

Nieuws

30 december 2017

De zorg voor cliënten met een lichte verstandelijke beperking en een verslaving ontwikkelt zich snel. De oprichting van het kenniscentrum LVB en verslaving in 2017 was een mooie nieuwe stap. Initiatiefneemster Joanneke van der Nagel kijkt terug.

De combinatie lichte verstandelijke beperking (LVB) en een verslaving houdt Van der Nagel al ruim tien jaar bezig. In die jaren spendeerde ze ontelbare uren aan de doelgroep. Veel praten, veel spreken. En langzaam kwam er iets in beweging, zeker nadat ze Marion Kiewik tegenkwam bij Aveleijn. “Allebei zagen we binnen onze caseolad mensen uit de doelgroep. Zonder dat hier een specifieke werkwijze voor was. En die was wel nodig, want mensen met een verstandelijke beperking bereik je niet met de reguliere zorgprogramma’s”, aldus van der Nagel.
Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaker verslaafd en zijn gebaat bij een op maat gemaakt zorgtraject. “Daarbij is het erg belangrijk dat ze hulp op hun eigen niveau krijgen aangeboden.”

In 2007 werd voor het eerst een symposium over LVB en verslaving gehouden. Het was de periode waarin Ab Klink, destijds minister van Volksgezondheid, nog dacht dat het om ‘enkele honderden mensen gaat’ Joanneke: “we zeiden al gekscherend dat het dan wel heel toevallig was dat al deze mensen in ons werkgebied woonden. Nee, het probleem was veel groter dan dat. Toen begon het echt.” De beginperiode was vooral een kwestie van stoïcijns doorgaan. “Ik ben vaak meewarig aangekeken; ook wel eens aangesproken met de vraag of ik niet te veel tijd besteedde aan dit onderwerp. Nou, nee dus.”

In maart van dit jaar werd het Kenniscentrum LVB en verslaving gelanceerd. “De opdracht waar we voor staan is niet makkelijk, het is geen eenvoudig probleem om op te lossen. Daarom is het goed alle disciplines bij elkaar te zetten. Dat doen we bij het kenniscentrum.” Binnen het kenniscentrum is er aandacht voor onderzoek, opleiding, preventie en kennisdeling. “In Rekken hebben we in de kliniek een afdeling voor LVB-cliënten. De helft van de mensen die daar verblijft is bovenregionaal. Ook daar hebben we dus nationaal een belangrijke rol.”

Binnen het kenniscentrum zijn diverse mensen actief die elk hun eigen specialisme hebben. “Dat specialisme, maar ook het enthousiasme van iedereen en de drang om te pionieren, maakt dat we mooie en goede dingen doen.” In het komende jaar wordt een aanvraag gedaan voor het keurmerk TOPGGz. Joanneke: “Een uitdagend streven. Het betekent bijvoorbeeld dat we continue promotieonderzoek doen.”

Voor het komende jaar gaat het kenniscentrum door met kennis delen, innovatie en onderzoek. Binnen het onderzoeksgedeelte is een belangrijke rol weggelegd voor Virtual reality. “Een toepassing die goed past bij onze doelgroep.” Ook de triple behandeling wordt verder uitgediept. “Het is vaak nog complexer dan LVB en verslaving alleen. Samen met Plureyn, Aveleijn, Trajectum, Ambiq en Nispa gaan we dit verder ontwikkelen.” Tot slot wordt bij het kenniscentrum de basis niet vergeten. “Blijven investeren in het signaleren van mensen in deze kwetsbare doelgroep. Daar begint het immers allemaal mee.”

Deel dit bericht: