Moet ik me zorgen maken?
Ergens heb je het gevoel dat je alcohol-, drugs- of medicijngebruik voor problemen kan gaan zorgen in je dagelijks leven. Of misschien doet dat het eigenlijk al? Of je eet, gamet of gokt teveel? Waar ligt de grens?
Er zijn kenmerken die wijzen op een verslaving:
- Je kunt moeilijk stoppen met het gebruik of gedrag
- Je hebt steeds meer of vaker het middel nodig om je goed te voelen
- Je doet geheimzinnig over je gebruik/gedrag of je ontkent of verhult het
Je overweegt hier iets aan te doen. Zelfstandig, in je eigen tempo, op de momenten dat het jou uitkomt. Een moedige stap die kan voorkomen dat je probleem groter wordt. Verslaving is een ziekte, maar bij veel mensen goed te behandelen. Je eigen inzet is daarbij belangrijk. En Tacton helpt je erbij.
Werken aan je verslaving
Wanneer je niet meer zonder bepaalde middelen of gedrag kunt is er sprake van verslaving. De stap van normaal gebruik naar veel of zelfs teveel is misschien wel onbewust gegaan. Dit komt voor bij vrijwel alle middelen. De meest voorkomende staan hieronder.
Alcohol: veel mensen zien het drinken van alcohol als gezellig en sociaal. Bij matig gebruik zijn de risico’s beperkt, maar waar ligt de lijn tussen gezond en verslavend gebruik?
Drugs: gebruik maken van hard- én softdrugs kan langdurige schade veroorzaken. Wanneer je wilt stoppen lukt dit niet altijd zelfstandig.
Medicijnen:
verkeerd gebruik van medicijnen leidt soms tot een verslaving. Zelfstandig afbouwen van medicijnen kan soms ook risico’s met zich meebrengen en is hulp zoeken verstandig.
Roken:
Overweeg je te stoppen met roken? Heb je het al eens geprobeerd maar lukte het niet? Of twijfel je aan het gebruik van de e-sigaret?
Internet:
het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat als je meer tijd in de virtuele dan in de fysieke wereld doorbrengt?
Eten:
voeding is een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar je aandacht voor eten moet niet je leven overnemen. Wil je een gezondere relatie met eten? Eet je overmatig?
Doe de test
Als je een test doet kom je erachter hoe het met je middelengebruik of gedrag is gesteld. Dit kan anoniem. Na de test kun je je gelijk aanmelden om aan de slag te gaan, maar dat hoeft niet. Dus geen zorgen; je zit nergens aan vast.
Meld je aan
Aanmelden gaat via het e-health platform van Tacton. Na invullen van een vragenlijst krijg je toegang tot je online account en kun je beginnen met de welkomstmodule. Zodra de verwijsbrief van je huisarts bij ons binnen is, kun je met het verdere programma aan de slag.