U bevindt zich hier: Home > Blog - Jouw persoonlijke stofwisseling

Blog - Jouw persoonlijke stofwisseling

Hoeveel moet of mag je nou eten op een dag? Hoe kom je hier achter? Is dit per geslacht & leeftijd verschillend?

Ieder lichaam heeft energie nodig om te kunnen bestaan. Deze energie wordt uit het voedsel gehaald, onder andere in de vorm van koolhydraten, vetten of eiwitten. Het omzetten van voedsel naar energie wordt stofwisseling genoemd. Je hebt energie nodig voor je interne en externe arbeid. Interne arbeid zorgt voor het functioneren van bijvoorbeeld je longen en hart. Energie voor externe arbeid heb je nodig om te kunnen bewegen.

Voor elk lichaam is het belangrijk dat het de juiste energiebalans heeft. Dit houdt in dat er evenveel energie verbruikt wordt als dat er wordt ingenomen. Wanneer je meer energie verbrandt dan erin gaat, val je af. Wanneer je meer inneemt dan eruit gaat, kom je aan.

Met dit gegeven is het belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke energiebehoefte is. Ieder lijf heeft een andere energiebehoefte. Dit verschil ontstaat door bijvoorbeeld leeftijd, gewicht, lichaamssamenstelling, geslacht, hormonen en de mate van externe arbeid. Bijvoorbeeld: doe je zwaar lichamelijke arbeid? Of zit je de hele dag op de bank? Onderaan de blog staat een formule om dit voor jezelf uit te rekenen. Wanneer je eenmaal je energiebehoefte weet, kun je dus gerichter eten, drinken en bewegen.

De vraag is: hoeveel per dag moet je eten en drinken?! Je kunt daarvoor gebruik maken van een online voedingsdagboek. De tool laat zien of je voldoende voedingsstoffen en energie binnen krijgt. Op deze manier weet je precies hoeveel je gegeten en gedronken hebt en of dat overeenkomt met jouw persoonlijke energiebehoefte.

Interessesante weetjes/tips:

  • Kom je erachter dat je al jaren veel te weinig gegeten hebt en wel overgewicht hebt? Dan kan het zo zijn dat je lijf is gaan ‘hamsteren’. Dat houdt in dat je lijf al het eten dat binnenkomt, omzet in reserves. Dit doet je lijf, omdat het een chronisch tekort heeft aan eten. Dus zorg ervoor dat je vanaf heden voldoende (en gezond) eet! De kans is groot dat je juist daardoor gaat afvallen (het klinkt als de omgekeerde wereld, maar het zal je verbazen).
  • Wil je graag afvallen? Zorg er dan voor dat je ongeveer 600 kcal minder inneemt dan dat je zou moeten innemen. Eventueel kan je extra gaan sporten. Wanneer je dit doet, val je ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week af. Indien je wilt aankomen, zorg er dan voor dat je minimaal datgene eet wat je zou moeten eten. En meer.

 

Mannen

Vrouw

Kinderen 4 – 8 jaar

1728 kcal

1560 kcal

Kinderen 9 – 13 jaar

2544 kcal

2280 kcal

Kinderen 14 – 18

3360 kcal

2496 kcal

Jongvolwassenen 19 – 30

3096 kcal

2448 kcal

Volwassenen 31 – 50

2928 kcal

2328 kcal

Senioren 51 – 70

2640 kcal

2160 kcal

Senioren boven 70

2232 kcal

1872 kcal

*Dit zijn gemiddelden! Wanneer je dagelijks veel zit en weinig beweegt, haal je er ongeveer 300 kcal af.

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp (of een ander onderwerp op het gebied van voeding & bewegen) stuur dan een berichtje via de Facebookpagina van de Gezonde Leefstijl Challenge of stuur mij een persoonlijk berichtje via de Facebookpagina van Flow Lifestyle Coaching: https://www.facebook.com/flowlifestylecoaching

Volgende week gaat deze blog over bewegen. Tot dan!