U bevindt zich hier: Home > Gewoonte of afhankelijkheid?

Gewoonte of afhankelijkheid?

De Gezonde Leefstijl Challenge wordt georganiseerd door Tactus Verslavingszorg. Tactus werkt zowel op het gebied van behandeling en begeleiding als op het preventieve vlak. Om je bewust te maken van je gezondheid hebben wij de Gezonde Leefstijl Challenge in het leven geroepen. Deze is niet alleen gericht op middelengebruik zoals alcohol, drugs, of gamen. De Gezonde leefstijl Challenge is gericht op bewustwording. Wat wil jij veranderen in je levensstijl? Om dit te bereiken is het goed om te weten wanneer je het hebt over een gewoonte? En wanneer heb je het over een verslaving of afhankelijkheid? Om hier achter te komen gaan wij je uitleggen welke fases van gebruik er zijn en wat deze inhouden.

Binnen de verslavingszorg zijn er 5 fases die te maken hebben met gebruik;

Fase 1: Kennismaking
Iedereen krijgt ooit een keer te maken met alcohol, roken, drugs of andere verslavende gewoonten. Dit wil niet zeggen dat je het (gelijk) gaat gebruiken. De eerste kennismaking is vaak onschuldig. Denk bijvoorbeeld; aan reclames op TV, ouders/verzorgers die een biertje drinken tijdens een feest, vrienden die tijdens een festival drugs gebruiken, een kleinkind die een app uitlegt zoals Wordfeud of Candy Crush.

Fase 2: Experimenteren
Je hebt kennis gemaakt met alcohol, drugs of verslavende gewoonten en je bent nieuwsgierig geworden. Je wilt het ook wel eens een keertje proberen en ervaren hoe het smaakt, hoe je je gaat voelen en/of je het wel leuk of lekker vindt. Denk hierbij aan de eerste keer dat je een slok alcohol hebt geproefd. Weet je nog wat je ervan vond?
Op basis van wat het toen met je deed heb je besloten wat je er mee ging doen. Dit is bij elk ander middel zo. Op basis van het eerste experiment ga je uiteindelijk beslissen of je het vaker gaat doen of juist helemaal niet meer.

Fase 3: Gewoontegebruik
Alleen gebruiken tijdens feestjes of voor de gezelligheid kan ertoe leiden dat je meerdere situaties als gezellig en sociaal gaat zien. Uiteindelijk wordt het dan een ‘gewoonte’ dat je drinkt tijdens een verjaardag, een koekje eet bij de koffie ’s ochtends, dat je, je ‘Wordfeud’ checkt. Het gebruik heeft een duidelijke functie gekregen in je dagelijks leven. Er zijn situaties verbonden met het gebruik van het middel.

Fase 4: Problematisch gebruik
Als  je drinkt, rookt, gebruikt of andere verslavende gewoonten hebt puur voor de gezelligheid, kan er toch sprake zijn van problematisch gebruik. Wanneer je elke avond bij het eten een wijntje drinkt, een sigaret rookt bij je kop koffie of ‘iets lekkers’ eet bij de thee, loop je risico je gezondheid te schaden. Behalve dat je verslaving een gewoonte is geworden en je er bewust van bent geworden vind je het toch lastig om deze over te slaan.

Het gebruik ervan heeft als functie gekregen om; stress te verminderen, je zekerder te voelen, nare ervaringen te vergeten, verdriet te verminderen, enz. Je loopt risico niet meer zonder te kunnen. Je dragelijk leven wordt behoorlijk beïnvloed door het gebruik van het middel of verslavende gewoonte.

Let op; bij mensen die kwetsbaar zijn voor verslaving gaat het sociale gebruik op enig moment over in problematisch gebruik. Dit kan geleidelijk gaan, maar ook plotseling; vaak naar aanleiding van een heftige levensgebeurtenis (werkloos, pensioen, sterfgeval). Je gaat dan steeds meer gebruiken, je hebt ook steeds meer nodig om hetzelfde gewenste gevoel te krijgen. Hierdoor krijgt het een belangrijke rol in je dagelijks leven.

Fase 5: Verslaving/ Afhankelijkheid
Verslaving is een toestand waarin een persoon lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk is van een stof of gewoonte.

  • Lichamelijk verslaving; is jezelf een stof toe dienen. Denk hierbij aan nicotine (roken), suiker (snoep/koek) of THC (hasj/wiet).
  • Geestelijke/gedragsverslaving:iIs verleid worden om een handeling elke keer uit te voeren. Bijvoorbeeld gokken of gamen.

Bij verslaving is het gedrag van de persoon voornamelijk gericht op het verkrijgen van het middel, ten koste van andere levensgebieden. Als het lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten, kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden. Mensen met een verslaving zullen zich hier in eerste instantie niet in herkennen, maar zij zijn in meer of mindere mate wel degelijk verslaafd. Een verslaving is vaak schadelijk voor de verslaafde en zijn of haar omgeving. Om af te kicken kan behandeling en begeleiding bij een verslavingszorg instelling erg waardevol zijn.

Roken
Een van de meest voorkomende verslavingen in Nederland is roken. In de maand oktober begint weer stoptober. Wil jij ook stoppen met roken? Doe dan in oktober mee aan STOPTOBER, vanaf 8 september kun je je via deze website opgeven.