Spring naar content

Alcohol

Bij matig gebruik zijn de risico’s van alcohol beperkt. Maar wanneer je overmatig drinkt is alcohol één van de meest schadelijke en verslavende middelen.

Wil je verantwoord drinken, dan adviseren wij hetzelfde als de Gezondheidsraad. Voor  mannen én voor vrouwen geldt: drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één standaardglas per dag.

Toch begrijpen we ook dat niet iedereen zich niet aan de richtlijnen houdt en het zelf niet als een probleem ervaart. Wanneer is het wel een probleem? Het korte antwoord: als het verlangen naar alcohol zo groot is dat gezondheid, werk, relaties of sociaal leven eronder gaan lijden. Vaak is het zo dat een verslaving geleidelijk opkomt en men dit zelf niet altijd doorheeft.

Hier vind je de nodige informatie over alcoholgebruik, de consequenties en hoe je hulp kunt vinden.

  • Test jezelf

    Maak je je zorgen over je alcohol-consumptie? Doe dan deze test om meer inzicht te krijgen in je alcoholgebruik.

Hulp vinden

Wil je een gewoonte veranderen die je leven nu domineert? Vind je dat moeilijk?
Neem contact op met ons. Omdat het ons samen wel lukt!

100%-online behandeling

Soms is de stap naar hulpverlening face-to-face te groot. Of is behandeling overdag lastig, bijvoorbeeld vanwege werk of opleiding. Dan kan een 100%-online behandeling een oplossing zijn.

Let wel, 100%-online behandeling is voor mensen boven de 18. Als blijkt dat je onvoldoende gebaat bent bij een 100%-online behandeling, dan zullen we je adviseren over een meer geschikte vorm van hulp. Dit stellen we vast aan de hand van een online intake.

Behandeling

De behandeling bestaat uit face-to-face contact (gesprekken), individueel of in een groep. De behandeling bevat ook opdrachten en informatie die je maakt via onze beveiligde online behandelomgeving. Ook beeldbelgesprekken kunnen bij de behandeling horen.

Wij bieden een behandeling op maat, gebaseerd op jouw persoonlijke wensen en doelen. Jij hebt de regie, wij ondersteunen. Maar in grote lijnen, zijn dit de stappen die samen je behandeling vormen.

Ondersteuning

We kunnen allemaal wat ondersteuning gebruiken.
Kijk hoe je jezelf kunt ondersteunen of hoe anderen je kunnen helpen.

  • Zelfstandig

    We geven je graag tips als je zelfstandig wilt minderen of stoppen. Dit kan je doen terwijl je daarnaast ook verdere ondersteuning zoekt van professionals.

  • Forum

    Heb je behoefte aan contact met anderen omdat je wilt weten hoe anderen het alcoholprobleem aanpakken? Neem dan deel aan ons forum.

  • Zelfhulpgroepen

    Ben je op zoek naar een plek waar je er openlijk voor uit mag komen dat het je moeite kost om te stoppen of minderen? Intact helpt je mensen te vinden in je omgeving.

Drinkgewoontes

Veelgestelde vragen

Alcohol en jij

Veelgestelde vragen

De hulpverlening

Veelgestelde vragen

Ervaringsverhalen

Shaam Chitoe
Roerige tijden kent de goedlachse Shaam Chitoe (36) maar al te goed. Hoe leuk en spannend zijn turbulente leven op sommige momenten ook was, zo eenzaam en moeilijk werd het toen zijn verslavingen de overhand namen.
Tim van Kleef
Tim van Kleef blogt over zijn laatste lange opname bij Tactus voor een alcoholverslaving. Dit is zijn eerste post over de dag dat hij naar detox ging.
Tino Klumpen
Tino Klumpen schreef zijn herstelverhaal op en publiceerde het onder de naam ‘Wie ben ik?’. Sinds zijn vijftigste is hij in herstel na een leven van alcoholverslaving en depressies.
39,8%

drinkt maximaal 1 glas per dag

8 van de 10 Nederlanders ouder dan 18 jaar drinkt wel eens alcohol. In 2018 voldeed 39,8% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder aan de nieuwe norm van de Gezondheidsraad om niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Vrouwen voldeden vaker aan de norm dan mannen.

1 op de 12 (8,5%) volwassen Nederlanders drinkt overmatig (cijfers 2019). Dat wil zeggen: vrouwen drinken meer dan 14 of mannen drinken meer dan 21 glazen alcohol per week.