Lachgas
Lange tijd werd lachgas gebruikt als narcosemiddel in ziekenhuizen. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om slagroom te maken. Maar het is ook populair als partydrug omdat het een korte en sterke roes veroorzaakt.
Gebruik van lachgas kan ernstige risico’s met zich meebrengen, vooral bij verkeerd en langdurig gebruikt. Meest gevaarlijk is al je het lachgas direct uit de slagroomspuit gebruikt. Hierdoor kunnen de longen, mond of lippen bevriezen. En bij langdurig gebruik kan het verslavend werken. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd.
Moet ik me zorgen maken?
De volgende signalen kunnen wijzen op een lachgasverslaving:
- Je gebruikt vaker en meer dan je van plan was.
- Het lukt je niet om te minderen of te stoppen.
- Je hebt ruzie of conflicten over of wegens je lachgasgebruik.
- Je bent weleens niet naar je werk of school gegaan vanwege lachgasgebruik.
- Je hebt steeds meer of vaker lachgas nodig om de gewenste roes te krijgen.
- Je gebruikt lachgas om iets te vergeten of situaties aan te kunnen.
- Het kost je telkens meer tijd om na gebruik van lachgas te herstellen.
Aanmelden
Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.
Meer over lachgas
Veelgestelde vragen
Drugs is een verzamelnaam voor middelen die de hersenen beïnvloeden en daardoor effect op lichaam en geest hebben. Dit wordt ook wel de psychoactieve werking genoemd.
Elementen die effect drug beïnvloeden
Welke effecten een bepaalde drug precies zal hebben, hangt van verschillende elementen af. In het algemeen zijn er drie factoren van invloed op het effect van een bepaalde drug:
- De drug zelf: het soort drug, hoeveel je er van neemt, de manier van inname.
- De set: kenmerken van de gebruiker zelf, zoals hoe je je voelt (blij, gestrest, verdrietig), de gezondheid, verwachtingen, vermoeidheid, etc.
- De setting: kenmerken van de omgeving, zoals de temperatuur, vertrouwde of onveilige omgeving, druk of rustig, de mensen die aanwezig zijn, de muziek die opstaat.
Indeling drugs
Drugs kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden. De meest gebruikte indeling is de indeling naar de werking van de drugs op de hersenen. De effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnsveranderend. Sommige middelen, zoals hasj en wiet, hebben meerdere effecten.
- Stimulerend
Bij deze middelen krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. De ademhaling en hartslag verhogen, de bloeddruk stijgt en de spieren spannen zich aan. Voorbeelden: cocaïne en amfetamine maar ook tabak en koffie. Stimulerende middelen worden soms ook wel ‘uppers’ genoemd. - Verdovend
Hierbij komt de gebruiker in een slaperige roes. Verdovende middelen hebben een kalmerende en ontspannende werking. De gebruiker kan in een slaperige roes komen. De ademhaling en hartslag worden langzamer en spieren ontspannen. Voorbeelden: heroïne en andere opiaten, ghb, maar ook alcohol en slaapmiddelen. Verdovende middelen worden soms ook wel ‘downers’ genoemd. - Bewustzijnsveranderend
De gebruiker van deze middelen gaat de wereld (heel) anders zien en beleven doordat deze middelen het bewustzijn tijdelijk veranderen. Voorbeelden: LSD, hasj en wiet, paddo’s. Bewustzijnsveranderende middelen worden soms ook wel ‘trippers’ of ‘tripmiddelen’ genoemd.
Deze indeling naar effecten gaat niet altijd op. Sommige middelen hebben een gemengd effect. XTC werkt bijvoorbeeld stimulerend, maar verandert ook de waarneming. Hasj en wiet werken verdovend, maar zorgen lichamelijk voor lichte stimulering en kunnen ook bewustzijnsveranderend zijn.
Lachgas is de naam voor het gas distikstofmono-oxide (N2O). Het werd al in 1776 ontdekt. Lange tijd was het een narcosemiddel in ziekenhuizen. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om slagroom te maken. Maar het is ook populair als partydrug.
In de meeste gevallen, is lachgas afkomstig uit de zilverkleurige gaspatronen die bedoeld zijn voor slagroomspuitbussen. Meestal wordt vanuit de gaspatronen overgebracht in een ballon en vanuit daar ingeademd. Het inademen van lachgas veroorzaakt een korte en sterke roes. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam lachgas.
Er is hier sprake van gebruik voor een toepassing waarvoor de gaspatroon niet door de fabrikant is bedoeld en in de handel gebracht.
Het inademen van lachgas geeft een korte roes die ongeveer 1 tot 5 minuten duurt. Het gevoel kan lijken op dronken zijn. De gebruiker wordt licht in zijn hoofd, voelt minder pijn en de spieren ontspannen. Beeld en geluid kunnen anders binnenkomen. De gebruiker kan zelfs dingen zien of horen die er helemaal niet zijn. Dat noemen we hallucinaties.
Het effect wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door dingen als de verwachting, ervaring met lachgas, ziektegeschiedenis en de omgeving waarin het wordt gebruikt. De effecten kunnen dus per persoon verschillen.
Als een gebruiker meer dan een paar keer uit een ballon inhaleert dan krijgt die persoon minder zuurstof binnen, dit is vergelijkbaar met lang de adem inhouden. Dit geeft ook een bepaald geestelijk effect maar heeft dus niks te maken met het effect van lachgas.
Lichamelijk
- Tintelingen in het lichaam
- Slappe benen/armen
- Lichte versnelling van de ademhaling
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Verwardheid
- Misselijkheid
Geestelijk
- Dromerige roes die een beetje lijkt op dronkenschap
- Vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid
- Blij gevoel
- Angst of onrust
- Gebruikers kunnen lacherig worden
Als je lang in een ballon blijft ademen kun je last van zuurstoftekort krijgen. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen misselijk en duizelig worden. Je kan ook buiten bewustzijn raken of vallen. Lachgas is bovendien heel koud als het uit de tank of capsule komt. Als je het direct uit de tank of slagroomspuit gebruikt kunnen je lippen en longen bevriezen.
Korte termijn
- Als gebruikers veel in- en uit blijven ademen in de ballon, of als er twee patronen in 1 ballon gedaan worden, of als er snel meerdere ballonen achter elkaar genomen worden een sessie, wordt de kans op zuurstoftekort vergroot. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.
- Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen de longen, mond of lippen bevriezen.
- Als men ballonnen vult uit een grote lachgastank door deze tussen de benen te klemmen kan de tank aan de benen vriezen. Dit kan zorgen voor levenslange littekens door bevriezingsletsel.
Lange termijn
- Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen in het algemeen, wordt gebruik van lachgas door jongeren sterk afgeraden.
- Uit onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen lage concentraties lachgas en verminderde vruchtbaarheid. Bij vaak en veel gebruik is er kans op een verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.
- Bij maanden of jarenlang veel gebruiken van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op; dit kan tot bloedarmoede en neurologische stoornissen leiden. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).
- Hoe meer en hoe langer er gebruikt wordt hoe groter de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen. Ongeveer 5% van de mensen die in het laatste jaar lachgas hebben gebruikt krijgen hier last van. Deze klachten kunnen leiden tot de ontwikkeling van “myelo neuropathie” dat is zenuwschade in het ruggenmerg.
- Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden. Ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen meer risico op een tekort. Bij vroege opsporing van een vitamine B12 tekort zijn de klachten omkeerbaar met de juiste behandeling.
- Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk hoeveel extra risico’s dit met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas.
- Er zijn aanwijzingen dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen hele kleine stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij het gebruik van één ballon krijgt de gebruiker niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar bij het gebruik van meerdere ballonnen kan iemand een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.
- Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning.
Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Lees tips die het risico van gebruik kunnen verkleinen.
Als mensen lachgas gebruiken in het verkeer kan dat heel gevaarlijk zijn. Lachgas verstoort de waarneming en het coördinatievermogen. Als je onder invloed bent van lachgas kan je dus niet meer veilig een voertuig besturen.
Het is ook verboden om gevaarlijke situaties te veroorzaken in het verkeer. Het is ook verboden om onder invloed van middelen te rijden. Als je lachgas gebruikt tijdens het rijden ben je dus strafbaar.
Hoe lang niet rijden na lachgas?
De belangrijkste effecten van lachgas duren een paar minuten. Maar ook daarna kan je reactievermogen of je coördinatie nog verminderd zijn. Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent van lachgas is niet zo goed onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.
Lachgas is op dit moment niet verboden. Verkoop, handel, bezit en zowel als gebruik van lachgas is op dit moment niet strafbaar.
Lachgas valt onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Voorheen was verkoop voor ‘party’ gebruik van lachgas verboden.
Lachgas wordt via de longen opgenomen en heel snel (na ongeveer 1 uur) weer uitgescheiden. Daarom is lachgas na gebruik niet meer aantoonbaar.
Er is geen invloed gevonden van het incidenteel gebruik van lachgas op de vruchtbaarheid.
Gebruik tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Uit dierproefonderzoek blijkt dat lachgas mogelijk een directe werking heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Het is niet uit te sluiten dat dit bij mensen ook zo is. Zuurstoftekort is in ieder geval zeer riskant en kan leiden tot schade aan de foetus of een miskraam.
Lachgas wordt soms ook gecombineerd met middelen als ketamine of XTC om de werking te versterken. De combinatie van tripmiddelen kan leiden tot een zeer intense trip. Dit kan als beangstigend of overweldigend worden ervaren (bad trip).
Lachgas gecombineerd met alcohol, GHB of andere verdovende middelen versterkt het verdovende effect van lachgas. Dit vergroot de risico’s, bijvoorbeeld het risico op vallen en duizeligheid.
heeft ooit lachgas gebruikt
In 2018 heeft 1 op de 15 mensen van de Nederlandse volwassenen ooit lachgas gebruikt en één op de 37 deed dit in het afgelopen jaar. De piek ligt in leeftijdsgroep 20-24 jaar.
Het aantal incidenten in het verkeer waarbij lachgas een rol speelt is tussen 2018 en 2019 toegenomen, volgens gegevens van de politie. In 2019 werden ook meldingen gemaakt van brandwonden en verlammingsverschijningen zoals een dwarslaesie na (overmatig) gebruik van lachgas.