Overige medicijnen
Je kunt verslaafd raken aan medicijnen. Medicijnen die juist bedoeld zijn om je gezond te maken. Medicijnverslaving komt vaker voor dan je wellicht verwacht en de gebruiker ziet meetal niet dat hij of zij verslaafd is aan de medicijn.
Je bent verslaafd als je afhankelijk bent van de medicijn. Dat je lichamelijk of psychische klachten krijgt wanneer je stopt of verminderd. Een vaak voorkomende angst bij mensen die langdurig een bepaalde medicijn gebruiken is dat ze niet langer controle hebben over bepaalde situaties zonder die medicatie.
Moet ik me zorgen maken?
De volgende signalen kunnen wijzen op een medicijnverslaving:
- Je kunt niet zelf stoppen of verminderen met het nemen een medicijn.
- Je neemt meer of vaker de medicijn dan in de bijsluiter staat?
- Je hebt steeds meer of vaker pijnstillers nodig om de pijn te verzachten of te ontspannen?
- Je krijgt ernstige ontwenningsverschijnselen als je geen of minder medicijnen inneemt. Denk aan zweten, misselijkheid, migraine, overgeven of diarree. Maar ook angstaanvallen of slaapgebrek.
- Je doet geheimzinnig over het nemen van het medicijn.
- Je probeert zonder recept aan het medicijn te komen.
Zelf stoppen of minderen
Hier een tips om je helpen als je wilt proberen minder wil gebruiken of te stoppen.
- Noteer een maand lang je gebruik
Noteer hoeveel je gebruikt, wanneer en waarom. Na deze maand bekijk je of er een bepaald patroon in je gebruik zit. - Doorbreek je patroon
Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt minderen of stoppen. Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt. - Kijk of er alternatieve zijn voor medicatie
Zou je iets anders kunnen bedenken om het doel van de medicijn te bereiken? Misschien helpt het als je meer rust momenten in je dag maakt, meer sporten of gezonder eten. Bij slaapproblemen kun je denken aan op vaste tijden naar bed te gaan. Bij pijn aan ijspacks. - Maak afspraken
Spreek van tevoren met jezelf of met anderen af hoeveel je maximaal wilt gebruiken en wanneer. - Zoek steun
Samen sta je sterk. Vraag je omgeving daarom om steun. - Bezoek een zelfhulpgroep
Je kunt ook hulp zoeken bij een zelfhulpgroep. Hiervoor kun je contact opnemen met Intact Herstel en Zelfhulp. - Vraag om hulp
Lukt het niet? Krijg je last van lichamelijk of mentale klachten als je stopt? Je hoeft er echt niet alleen voor te staan. Meld je aan voor hulp. Stap te groot? Neem dan contact met ons op om te zien hoe we verder kunnen helpen.
Aanmelden
Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.
Meer over medicijnen
Veelgestelde vragen
- Medicijnen voor angstgevoelens, gespannenheid, depressie, slapeloosheid
- Pijnstillers
- Steroïden
- Middelen tegen epilepsie
- Medicijnen voor gedragsstoornissen
De bekende medicijnen die verslavend zijn:
- Benzodiazepinen
- Midazolam
- Temazepam
- Zopiclon
- Oxazepam
- Lorazepam
- Oxycodon
Opiaten = opioïden (bij hevige pijn), zoals:
- Fentanyl
- Morfine
- Corticosteroïden, vaak voorgeschreven bij astma en reuma en middelen tegen epilepsie
Ritalin is de meest bekende (merk)naam van het medicijn methylfenidaat, een middel dat door artsen voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Sinds eind 2017 mag methylfenidaat ook worden voorgeschreven aan volwassenen, onder de merknaam Medikinet. Ritalin wordt ook oneigenlijk gebruikt, dus zonder voorschrift van een arts, bijvoorbeeld in het uitgaansleven en door scholieren en studenten, met als doel het verbeteren van hun leerprestaties. Ritalin is echter geen onschuldig middel, in elk geval niet als het gaat om ‘recreatief gebruik’
Er is nauwelijks iets bekend over problematisch gebruik onder gebruikers zonder voorschrift. Door de Federatie Medisch Specialisten wordt in een richtlijn de kans op misbruik van ADHD-medicatie besproken. Er wordt geconcludeerd dat deze middelen misbruikt kunnen worden, en dat dit aandacht verdient, vooral omdat ADHD gepaard gaat met een verhoogd risico op verslaving. In deze richtlijn wordt wel genoemd dat “stimulerende medicatie vaker door derden dan door de patiënt zelf misbruikt wordt”.
Antidepressiva medicijnen worden voorgeschreven voor de behandeling van depressie, maar ze kunnen ook voorgeschreven worden bij een angststoornis en paniekproblematieken.
Uit onderzoek blijkt dat 30% van de gebruikers van antidepressiva er moeilijk weer vanaf komt. Dit is reden dat zij de medicijnen vaak jaren blijven gebruiken. In tegenstelling tot andere vormen van verslaving is het niet zo dat je steeds meer antidepressiva moet gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Nadat je een bepaalde tijd je antidepressiva neemt, blijft de werking stabiel.
Als je plotseling stopt met antidepressiva kun je last krijgen van verschillende ontwennningsverschijnselen. Het advies is daarom nooit plotseling te stoppen, maar zeer geleidelijk af te bouwen, liefst onder medische begeleiding.
Het kan erg gevaarlijk zijn om ayahuasca te combineren met medicijnen. Voornamelijk antidepressiva, sterke pijnstillers, antipsychotica of slaapmiddelen zijn heel gevaarlijk om te combineren met ayahuasca. Meestal kun je bij zulke medicijnen ook niet kortdurend stoppen met de middelen te slikken omdat dat gevaarlijk is.